Skip to main content

Η Γαλλία «τινάζει στον αέρα» Ζάεφ και Κοτζιά - Οι εξελίξεις

Για κάποιον λόγο, που ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί το Παρίσι, αντιτάσσεται έντονα στην προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Γαλλία, πρωτίστως αλλά και Ολλανδία - Βέλγιο, αποδεικνύονται εξαιρετικά σκληρά καρύδια, ως προς την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Κι αποδείχθηκε εμπράκτως για μια ακόμα φορά τις τελευταίες ημέρες.

Για κάποιον λόγο, που ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί ακριβώς, ειδικά το Παρίσι, αντιτάσσεται έντονα στην προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Επισήμως, υποστηρίζεται ότι δεν πληρούνται ακόμα οι όροι και οι προϋποθέσεις από τις ενδιαφερόμενες χώρες για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει το γιατί τηρείται αυτή η στάση. Και μπορεί με την παρέμβαση της Γερμανίας, που επιθυμεί διακαώς το άνοιγμα, να δόθηκε μια ημερομηνία της ημερομηνίας όπου θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, όμως η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε αυτή τη φάση είναι πολύ μικρότερη απ' ό,τι αναμενόταν. Το γεγονός προκαλεί προβλήματα στα Σκόπια κυρίως, όπου η αντιπολίτευση, υπό τον πρόεδρο Ιβάνοφ, ετοιμάζεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης Ζάεφ.

Όλα δείχνουν ότι στο τέλος της ημέρας, η Αλβανία τελικά «θα τα βρει σκούρα» και στα δύο μέτωπα, αλλά και τα Σκόπια θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς το Παρίσι θεωρεί ότι – ειδικά αυτά - δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ. Πάνω σε αυτό το αφήγημα ωστόσο στηρίχθηκε η συμφωνία με την Ελλάδα, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται η σταθερότητα της κυβέρνησης εκεί, αλλά και το μέλλον της συμφωνίας. Παρά τη μάχη που έδωσε τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υπέρ των Σκοπίων. Γεγονός το οποίο συγκίνησε τον πρωθυπουργό Ζάεφ, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε...