Skip to main content

Φυσικό αέριο: Κλείνει τη στρόφιγγα η Gazprom σε Πολωνία και Βουλγαρία- Νέο άλμα στις τιμές

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Την ίδια ώρα, η ρωσική Gazprom ενημέρωσε και τη βουλγαρική Bulgargaz ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου από την Τετάρτη, εφόσον δεν πληρώσει για τις προμήθειες σε ρούβλια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Οι διακοπές γίνονται βάσει του ρωσικού διατάγματος που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου και προβλέπει ότι οι πληρωμές σε ευρώ θα πρέπει να μετατρέπονται σε ρούβλια, για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Σε άλμα έως και 17% έχει οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη η είδηση για πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία που προτίθεται να υλοποιήσει από την Τετάρτη η Ρωσία.

Τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου έφθασαν έως τα 107 ευρώ η μεγαβατώρα στις 6 το απόγευμα, έχοντας ανοίξει κάτω από τα 94 ευρώ, ενώ μετά από 40 λεπτά υποχώρησαν στα 98,50 ευρώ.