Skip to main content

Οι γέφυρες με τους υποσαχάριους Έλληνες και το τίμημα της δήθεν εξόδου

Ο Τέρενς Κουίκ χτίζει γέφυρες με τους... υποσαχάριους Έλληνες ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να πληρώσει ακριβά τη δήθεν έξοδό της από τα μνημόνια.

«Η κυβέρνηση χτίζει γέφυρες με τους Έλληνες της υποσαχάριας Αφρικής», λέει ο Κουίκ. Άιντε, τελειώνετε γρήγορα με τους υποσαχάριους Έλληνες για να χτίσετε γέφυρες και με τους Έλληνες εντός Ελλάδος.

Θα πληρώσουμε ακριβά τον επικοινωνιακό στόχο της κυβέρνησης, της δήθεν εξόδου από το Μνημόνιο. Οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές από τις αρχές Φεβρουαρίου, μετά την έκδοση του επταετούς ομολόγου (οι αποδόσεις όλων των ομολόγων της Ευρωζώνης έπεσαν, ενώ των ελληνικών ανέβηκαν σημαντικά, χωρίς τάση αποκλιμάκωσης) καθιστούν σχεδόν απαγορευτική (ή πάρα πολύ ακριβή) την άντληση κεφαλαίων από αυτές.

Η σημερινή πολιτική φαντάζει όχι ως σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια, αλλά ως πλάνο υπονόμευσης της επόμενης κυβέρνησης. Συμφωνούν σ’ αυτό σχεδόν όλοι οι σοβαροί αναλυτές. Όλη η ιστορία είναι να ανεβάσουν τα ποσοστά τους. Τι τους νοιάζει η Ελλάδα;

Είναι δυνατόν να ίπταται ένα -καταρχάς άγνωστο- αντικείμενο πάνω από την Ρόδο (το λένε οι ίδιοι οι Τούρκο - διακρίνεται η σχετική φράση "πάνω από την Ρόδο" στη φωτογραφία τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας) και να μη το καταρρίπτουμε; Κάτι δηλαδή που πέραν όλων των άλλων συνιστά και κίνδυνο για τα πολιτικά αεροπλάνα.

Και μάλιστα έπρεπε να το καταρρίψουμε και να καταγράψουμε την κατάρριψη! Προς γνώση και συμμόρφωση… Λέγεται ότι πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ πρότειναν την κατάρριψη, αλλά αρνήθηκαν Τσίπρας και Κοτζιάς. Δεν επέτρεψε φαίνεται ο Πρέσβης.

Ο Ερντογάν απλώνει τα πόδια έξω από το πάπλωμα και θα πουντιάσει. Ζήτησε από τον Έντι Ράμα την παραπομπή του Αλβανού ηγέτη των Μουσουλμάνων Αλβανών, Σκεντέρ Μπρουσάι, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αλβανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που ο Τούρκος ηγέτης συμπεριφέρεται στην Αλβανία σαν να ήταν... "οθωμανική επαρχία". Θεωρείται πως η παρέμβαση Ερντογάν για τον Αλβανό αξιωματούχο έχει άμεση σχέση με το κατασκοπευτικό θρίλερ του Κοσόβου, όταν πριν από λίγες μέρες πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ συνέλαβαν έξι Γκιουλενιστές!

Η Voria.gr είναι ίσως η μόνη πανελλήνιας εμβέλειας διαδικτυακή εφημερίδα, που κάθε λίγο υψώνει φωνή για τον κίνδυνο στον Έβρο και στο Νέστο από την ετσιθελική διαχείριση των υδάτων από τους Βουλγάρους.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική πλευρά, υπέβαλε σχετικά υπομνήματα στη Βουλγαρική, να συμμορφωθεί τουλάχιστον με τα διεθνή κρατούντα, μια και η συμφωνία έπαυσε να ισχύει τυπικά προ καιρού, χωρίς να ανανεωθεί. Απάντηση σοβαρή από την Βουλγαρία καμία, ούτε για την μόλυνση με χημικά υπολείμματα. Τι στην ευχή, κανέναν δεν μπορούμε να πείσουμε;

Εδώ και μερικούς μήνες ο ελληνικός Τύπος ονοματίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας ως Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επί χρόνια, το Ρετζέπ δεν υπήρχε, και ξεφύτρωσε αιφνίδια, με απλή μετάφραση των ανακοινώσεων από τουρκικές πηγές. Γιατί πρόσθεσε ο Ερντογάν και το Ρετζέπ; Γίνεται πιο πομπώδες;