Skip to main content

Οι Γερμανοί πληρώνουν ευχαρίστως φόρους

Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, η συντριπτική πλειονότητα πληρώνει μεν ευχαρίστως φόρους, αλλά μόνον όταν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Rheinische Post το 76% δηλώνει ότι ανταποκρίνεται ευχαρίστως στις φορολογικές του υποχρεώσεις συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στην ευημερία του συνόλου. Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Kantar Public το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ωστόσο ότι προσωπικά υπερφορολογείται και καταβάλλει υπερβολικές εισφορές.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 77% εκτιμά ότι το κράτος οφείλει να διασφαλίζει καλές συνθήκες διαβίωσης στους πολίτες του «ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται υψηλότερη φορολογία». Μόλις το 38% πάντως πιστεύει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων εν γένει αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε.

Περί φορολογικής δικαιοσύνης

Οκτώ στους δέκα πολίτες στη Γερμανία και συγκεκριμένα το 82% εκτιμούν ότι δεν υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη «καθώς οι πλούσιοι βρίσκουν πάντοτε τρόπους για να μην καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν». Η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται την ίδια ώρα υπέρ της επιβολής σκληρών προστίμων στους φοροφυγάδες, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις (97%) είτε για φυσικά πρόσωπα (92%).

Στο ερώτημα πού θα πρέπει να ξοδεύει περισσότερα χρήματα το κράτος το 90% προκρίνει περισσότερες επενδύσεις στα πεδία της Παιδείας, το 87% σε νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια έλλειψη στη χώρα, ενώ το 80% ζητά παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων προκειμένου να πέσουν οι τιμές.

Κώστας Συμεωνίδης (afpd,welt.de)

Πηγή: Deutsche Welle