Skip to main content

Οι γερμανικές εκλογές στα… kafenίa

Τον αντίκτυπο του γερμανικού προεκλογικού αγώνα στην Ελλάδα περιγράφει η εφημερίδα Rheinische Post

«Πώς βλέπει ο κόσμος τις εκλογές για την ομοσπονδιακή Βουλή» επιγράφεται εκτενές άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Rheinische Post. Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ φιλοξενεί σχόλια και εκτιμήσεις από έξι χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Η σχετική ανταπόκριση αρχίζει με μία επεξήγηση της ελληνοπρεπέστατης λέξης kafenίa, διότι εκεί- επισημαίνει ο αρθρογράφος- πληθαίνουν οι συζητήσεις για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάρτιν Σουλτς. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα «ελπίζει να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής το καλοκαίρι του 2018 και να απελευθερωθεί οριστικά από την επιτροπεία των διεθνών πιστωτών. Για να γίνει αυτό απαιτείται πρωτίστως η συνεργασία της Γερμανίας. Για πολλούς Έλληνες, η Άνγκελα Μέρκελ και ο αυστηρός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούν την προσωποποίηση των περικοπών».

Ο ανταποκριτής της Rheinische Post υπενθυμίζει ότι στις προηγούμενες γερμανικές εκλογές, το 2013, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποκαλούσε την Άνγκελα Μέρκελ την «πιο επικίνδυνη πολιτικό στην Ευρώπη», λέγοντας ότι προκαλεί «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ελλάδα. Στο μεταξύ ωστόσο «δεν έχει εξομαλυνθεί μόνο η προσωπική σχέση ανάμεσα στον Τσίπρα και τη Μέρκελ. Καθησυχαστική διάθεση επιδεικνύουν και η ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η Μέρκελ έχει πέραση. Γι αυτό θα πρέπει να συμβιβαστεί τόσο με εκείνη, όσο ίσως και με τον (Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών. Στην Αθήνα ελπίζουν ότι, αν δεν μπορεί να αποτραπεί ο Σόιμπλε, θα υπάρξει τουλάχιστον εξισορροπητική διάθεση από τους σοσιαλδημοκράτες σε περίπτωση συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού. Το φθινόπωρο ο Τσίπρας θέλει να επαναφέρει το ζήτημα των διευκολύνσεων για το χρέος. Ελπίζει ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του SPD».

Υπηκοότητα-εξπρές στην Κύπρο

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφέρεται στο πρόγραμμα παροχής διαβατηρίων από την Κύπρο σε εύπορους αλλοδαπούς που επενδύουν τα χρήματά τους στο νησί και αποκτούν, μαζί με την κυπριακή υπηκοότητα, το δικαίωμα εισόδου σε όλη τη ζώνη Σένγκεν. Ο ανταποκριτής εν μέρει αναπαράγει πρόσφατο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian και τονίζει ότι «ήδη το 2007 η τότε κυβέρνηση ψήφισε νόμο, παρέχοντας σε εύπορους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα. Προϋπόθεση αποτελούσε, μεταξύ άλλων, ότι ο αιτών επενδύει σχεδόν 26 εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα ή διευθύνει επιχείρηση με έδρα στο νησί και ελάχιστο ετήσιο τζίρο 85 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο τα επόμενα χρόνια, σε διαδοχικά βήματα, συνεχώς μειώνονταν τα οικονομικά εμπόδια για την απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας».   

Πέρσι μάλιστα, επισημαίνεται, «ψηφίστηκε αναθεωρημένος νόμος που μειώνει πλέον κατά το ήμισυ, στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, την απαιτούμενη αξία της επένδυσης για τη χορήγηση υπηκοότητας, η οποία προηγουμένως είχε ήδη μειωθεί από τα δέκα στα πέντε εκατομμύρια. Στο πλαίσιο του προγράμματος Citizenship by Investment Program, οι επωφελούμενοι έχουν δικαίωμα να εξασφαλίσουν και στους γονείς τους την κυπριακή υπηκοότητα. Επιπλέον, η επιτάχυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών δίνει τη δυνατότητα απόκτησης της υπηκοότητας μέσα σε μόλις τρεις μήνες».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle