Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
x

Η ΓΚΕΡΝΙΚΑ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. στέλνουν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα με μια εκδήλωση βασισμένη στη Γκερνίκα του Πικάσο.

Λέγεται πως όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στο Παρίσι, Γερμανός αξιωματικός βλέποντας τη Γκερνίκα ρώτησε τον καλλιτέχνη αν το έργο αυτό είναι δικό του.

Η απάντηση που πήρε από τον Πικάσο ήταν, «Όχι, δικό σας». Η φράση αυτή γίνεται η αφετηρία για τους νέους καλλιτέχνες να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους στάσης απέναντι στη βία του πολέμου, απέναντι στα καταστροφικά ένστικτα του ανθρώπου που μας απομακρύνουν από τις αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ διοργανώνει μια σειρά αντιπολεμικών δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 16 Απριλίου (Νέα Παραλία - Βασιλικό Θέατρο), με αφορμή τα τρέχοντα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. στέλνουν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα με μια εκδήλωση βασισμένη στη Γκερνίκα του Πάμπλο Πικάσο. Τη δράση επιμελείται κινησιολογικά ο Κώστας Γεράρδος ενώ η μουσική σύνθεση είναι του Γιώργου Χριστιανάκη. Οι συμμετέχοντες έχοντας αντλήσει στοιχεία από τον πίνακα, στον οποίο αποτυπώνεται η οδύνη και η καταστροφή που επιφέρουν οι άλογες δυνάμεις του πολέμου, διατυπώνουν το δικό τους όχι απέναντι στη βαρβαρότητα.

Παράλληλα, φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών καθώς και από το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., εμπνεόμενοι από το εμβληματικό έργο του Πικάσο, θα εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στον πόλεμο με εικαστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ