Skip to main content

Η GM βάζει λουκέτο στη Saab

Την απόφασή της να προχωρήσει στο κλείσιμο της ζημιογόνου μονάδας της στη Σουηδία, Saab Automobile, ανακοίνωσε η General Motors μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για την πώληση της εταιρείας στη
Την απόφασή της να προχωρήσει στο κλείσιμο της ζημιογόνου μονάδας της στη Σουηδία, Saab Automobile, ανακοίνωσε η General Motors μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για την πώληση της εταιρείας στη Spyker Cars.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η  GM και η Spyker Cars διαφώνησαν σε μια σειρά ζητημάτων αναφορικά με την πώληση της Saab, ενώ η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά ότι η Saab θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές.

Θλιβερή είδηση, χαρακτήρισε την απόφαση της GM να κλείσει την ελλειμματική σουηδική θυγατρική της, η κυβέρνηση της χώρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να αποκτήσει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο του ελλειμματικού ομίλου.

«Είναι μία θλιβερή είδηση κι επιπλέον ήλθε στην πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή για τους εργαζομένους στον όμιλο», ανέφερε η σουηδική κεντροδεξιά κυβέρνηση στην επίσημη ανακοίνωσή της.

Στη Saab απασχολούνται μόνον στη Σουηδία 3.400 εργαζόμενοι, αλλά κλείσιμο του ομίλου σημαίνει απώλεια εργασίας για περίπου οκτώ χιλιάδες ανθρώπους, αν ληφθούν υπόψη οι παραγγελιοδόχοι και οι εν γένει συνεργαζόμενοι, σύμφωνα με τις σουηδικές εφημερίδες.

Σημειώνεται ότι η GM σχεδιάζει να καταργήσει δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της, μη αποκαλύπτοντας πού και πότε.