Skip to main content

Η γοητεία των βιεννέζικων καφέ

Είναι γνωστή η παράδοση των βιενέζικων καφέ. Μια παράδοση που έχει συμπεριλάβει και η UNESCO στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Για κάποιους μοιάζει το ωραιότερο επάγγελμα του κόσμου. Ο Ντόμινικ Προύσεκ δοκιμάζει καθημερινά γύρω στις 30 τούρτες. «Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι πρόκειται για ποιοτικό έλεγχο». Ο νεαρός επιχειρηματίας ανήκει στην τέταρτη γενιά που διευθύνει την αλυσίδα των περίφημων καφέ Aida και είναι «συνυπεύθυνος» για ένα κομμάτι πολιτισμού που διακρίνει την καθημερινότητα των Βιεννέζων.

Περίπου τρεις τόνοι γλυκά παρασκευάζονται στα εργαστήρια του γνωστού ζαχαροπλαστείου. Τα γλυκά δεν προορίζονται όμως μόνο για τη Βιέννη αλλά και για τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα και την Κροατία και οι συνταγές για τους πελάτες στο εξωτερικό προσαρμόζονται στα γούστα τους. Για παράδειγμα, αφαιρείται περίπου το 60% της ζάχαρης από τα γλυκά που προορίζονται για την Κίνα ενώ προστίθεται ζάχαρη στα γλυκά που εξάγονται  στη Σαουδική Αραβία.

Σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει στο καφέ με την ιστορία των πάνω από εκατό χρόνων. Οι συνταγές παραμένουν οι ίδιες, ακόμα και στα γραμμάρια. «Οι πελάτες μας δεν έρχονται εδώ για να φάνε υγιεινά γλυκά» λέει ο Ντόμινικ Προύσεκ και προσθέτει ότι πίνουν καθημερινά 18.000 φλιτζάνια καφέ.

Υποκατάστημα στη Σαουδική Αραβία

«Πήγαινα από μικρός με τον πατέρα μου στα εργαστήρια παραγωγής και έπαιζα με την αμυγδαλόψυχα» θυμάται ο 30χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 2013. Η αγαπημένη όπερα του Βέρντι Aida έγινε το όνομα της αλυσίδας των καφέ, τα οποία πριν από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονταν στα έντεκα. Μετά τον πόλεμο και τις καταστροφές ξεκίνησε η ανοικοδόμηση της αυστριακής πρωτεύουσας.

Οι καθημερινές επισκέψεις των Βιεννέζων στα καφέ με τα ξακουστά γλυκά ανήκει σε κάθε περίπτωση στην παράδοση και τον πολιτισμό τους. Το να κάθεται κανείς πίνοντας με τις ώρες ένα φλιτζάνι καφέ δεν παραξενεύει κανέναν. Και στον λογαριασμό δεν χρεώνουν παρά μόνον τον καφέ.

Το 2011 η UNESCO συμπεριέλαβε μάλιστα την κουλτούρα των βιενέζικων καφέ στην άυλη παγκόσμια κληρονομιά. Όπως και να έχουν τα πράγματα πάντως το καφέ Aida εκσυγχρονίζεται και αυτό. Το 2013 αφαίρεσε την ζωική ζελατίνη από τα γλυκά του, σεβόμενο την παράδοση των μουσουλμάνων πελατών του, ενώ φέτος άνοιξε και το πρώτο υποκατάστημα στη Σαουδική Αραβία. «Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί μας ξεπέρασαν. Μου είναι σημαντικό λοιπόν να μεταφέρω στον κόσμο ένα κομμάτι της βιενέζικης κουλτούρας».

Σάντρα Βάλντερ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle