Skip to main content

Η ΓΣΕΕ στο πλευρό των εργαζομένων στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός

Τα μέλη της ΓΣΕΕ διερωτούνται «γιατί οι αρμόδιοι δεν στρέφουν επιτέλους το βλέμμα σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και στην αξιοποίηση αυτού του πλούτου».

Ψήφισμα υπέρ της ανάπτυξης των μεταλλείων Κασσάνδρας εξέδωσε το τμήμα ΓΣΕΕ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής, με τίτλο «Στην Ελλάδα και τη Χαλκιδική της κρίσης, δεν νοείται οι άδειες να μένουν στα συρτάρια και οι εργαζόμενοι στα κάγκελα».

Στο σχετικό κείμενο τα μέλη της ΓΣΕΕ διερωτούνται «γιατί οι αρμόδιοι δεν στρέφουν επιτέλους το βλέμμα σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και στην αξιοποίηση αυτού του πλούτου» ενώ τονίζεται πως «το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής, ως φορέας για την εργασία και την απασχόληση βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των Χαλκιδικιωτών μεταλλωρύχων».

Παράλληλα, γίνεται λόγος για πολιτικές σκοπιμότητες που εμποδίζουν την ολοκλήρωση του έργου.

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος:

«Παρακολουθούμε για άλλη μια φορά τη ροή των εξελίξεων και αγανακτούμε γιατί ακόμη δεν έχει δοθεί μια οριστική λύση για τη βιώσιμη και επωφελή μεταλλευτική ανάπτυξη. Διανύοντας τα χρόνια της κρίσης και ενώ ο δημόσιος διάλογος είναι προσανατολισμένος στην οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αναρωτιόμαστε “Γιατί οι αρμόδιοι δεν στρέφουν επιτέλους το βλέμμα σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και στην αξιοποίηση αυτού του πλούτου που μπορεί να μας πάει ένα ή και περισσότερα βήματα μπροστά;”.

'Οταν πρόκειται για:

• Μία επένδυση ύψους 1,5 δισ. Δολαρίων
• Που αποφέρει άμεσα το 30°/ο - 35°/ο του τζίρου της στο ελληνικό δημόσιο, μέσω εισφορών και φορολογίας
• Έχει δημιουργήσει περίπου 2.500 άμεσες θέσεις εργασίας και υπάρξει σχεδιασμός για 5000 άμεσες και έμμεσες, στην πλήρη ανάπτυξη της
• Το 90% των προμηθευτών της είναι ελληνικές επιχειρήσεις
• Υλοποιεί παράλληλα έργα για το περιβάλλον
• Στηρίζει κοινωνικές δομές και έργα κοινής ωφέλειας

Δεν νοείται η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να τηρούν ασταθή και ασαφή στάση, κρατώντας τι; άδειες στα υπουργικά συρτάρια, η εταιρεία με τη σειρά της να ανακοινώνει πάγωμα των προσλήψεων, και χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται ξανά σε θέση μάχης, προκειμένου να μη χάσουν τις δουλειές τους!

Θεωρούμε πρωταρχική ανάγκη να βρεθούν επιτέλους αυτοί οι εργαζόμενοι σε καθεστώς ασφάλειας και ηρεμίας και να υπάρξει μια οριστική λύση, ώστε για να οδηγηθεί όλη η περιοχή, αλλά και η χώρα, σε ένα σταθερό δρόμο προόδου.

Το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής, ως φορέας για την εργασία και την απασχόληση βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των Χαλκιδικιωτών μεταλλωρύχων, μοιράζεται τις αγωνίες τους και συστρατεύεται μαζί τους για την συνέχιση αυτής της μεγάλης επένδυσης.

• Παραμένουμε συμπαραστάτες των ανθρώπων που εργάζονται στα Μεταλλεία Χαλκιδικής
• Διεκδικούμε σταθερότητα και ασφάλεια στην εργασία τους
• Αξιώνουμε την μακροπρόθεσμη μεταλλευτική ανάπτυξη στην περιοχή προς όφελος των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου

Καμία επένδυση δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων - Κανένας κλάδος εργαζομένων δεν διακυβεύεται - Σε κάθε εργατική πάλη είμαστε συμμαχητές και συνοδοιπόροι!».

Κατά τη συνέντευξη τύπου εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Χρήστος Ζαφειρούδας, είπε πως «η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και υπάρχει κίνδυνος μετά τα αποτελέσματα της διαιτησίας να αποχωρήσει ο επενδυτής».