Skip to main content

Η δυνατή φωνή της Καϊλή στην Ευρώπη για τη Μακεδονία

Οι χιλιάδες αφίσες στις πόλεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών και η σθεναρή στάση της Εύας Καΐλή για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Χιλιάδες αφίσες σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας αναρτήθηκαν από απλούς πολίτες που συμμετέχουν εδώ και ενάμισι χρόνο στις διαμαρτυρίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι αφίσες με κοινό μήνυμα απευθύνονται στους ψηφοφόρους και τους καλούν να καταψηφίσουν τους υποψηφίους που αποδέχονται την συμφωνία των Πρεσπών και να επιλέξουν αυτούς που την καταδικάζουν. [Κύριε Κοτζιά, έχω την υπόνοια ότι κρύβεται ρωσικός δάκτυλος. Δεν το εξετάζεις το θέμα;]

Η παρότρυνση αυτή φαίνεται πως έχει βρει την πλήρη ανταπόκριση σε μεγάλο μέρος του 70% των Ελλήνων, που αντιτίθενται στην επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια, όσοι έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, σπρωγμένοι από "αντιδεξιό μένος", δε έχουν επιλογή, αφού και οι προσκολλημένοι στον ΣΥΡΙΖΑ του παλαιού ΠΑΣΟΚ, την ίδια νοοτροπία έχουν. Ακόμη και οι προερχόμενοι από δεξιά κόμματα, έχουν αλλοτριωθεί κι αυτοί.

Άρα, η σύσταση απευθύνεται στο ΚΙΝΑΛ και στο Ποτάμι. Οι ψηφοφόροι αυτών των δύο κομμάτων, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στους υποψηφίους τους πρόσωπα που δεν θέλουν να βλέπουν την Ελλάδα γονατισμένη.

Δεν είναι όλοι ίδιοι σ’ αυτά τα κόμματα. Πολλές φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω τις δράσεις της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες για το σκοπιανό ζήτημα. Αποδείχθηκε "αντράκι", σε αντίθεση με πολλούς ευρωβουλευτές της Ελλάδας που αδιαφόρησαν ή ήσαν και υπέρ των Σκοπίων.

Θυμάμαι και τον έντονο διάλογο που είχε με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν αποκάλεσε "Μακεδονία" τα Σκόπια: «Τι είναι αυτά που λέτε κύριε. Εγώ είμαι από την Μακεδονία, και δεν τα καταλαβαίνω αυτά». Και φυσικά ο Σόλτενμπεργκ, συνέχισε αναφέροντας τα Σκόπια ως FYROM.

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε κατά την τελευταία σύνοδό της, που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη, να εξετάσει το αίτημα της μη κανονικής "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας" και της κυβέρνησης της "Βόρειας Μακεδονίας", για την επίλυση του καθεστώτος αυτής της Εκκλησίας.

Η ελπίδα όλων είναι, πως η προ καιρού τοποθέτηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ότι το ζήτημα άπτεται της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Σερβίας, από όπου αυθαιρέτως αποσπάστηκε η σχισματική Εκκλησίας των Σκοπίων, θα διατηρηθεί, και δεν θα υποκύψει σε πιέσεις, που θα δημιουργήσουν και άλλο πρόβλημα στην Ελλάδα.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η τοποθέτηση υπέρ της Τουρκίας του υπουργού για τη Ευρώπη της Βρετανίας, σερ Άλαν Ντάνκαν. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος Βρετανός υπουργός συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, επιδεικνύοντας παρόμοια στάση και στη Σύνοδο του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.

Ο ανθελληνικός ρόλος της Βρετανίας, πρέπει να αντισταθμιστεί από τις δίκαιες τοποθετήσεις των άλλων χωρών και Οργανισμών, δεδομένου ότι η Βρετανία αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Επηρεάζει ασφαλώς και η ιδιότητα της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης της Κύπρου στη βάση των συμφωνιών του 1960, αλλά έχει και μόνιμη παρουσία στο νησί δια των κυρίαρχων στρατιωτικών βάσεων στη Δεκέλεια και στο Ακρωτήρι.

Δικαιώνομαι που υποστηρίζω, πως ό,τι κακό έχει συμβεί στην Ελλάδα, πίσω του θα είναι Βρετανοί ή Γερμανοί [σε συνεργασία με τους εγχώριους "πρόθυμους", φυσικά].