Skip to main content

Η ιδιαίτερη σχέση του Ζέρβα με τη Νέα Υόρκη (video)

Η ιστορία του συνονόματου παππού του νεοεκλεγέντα δημάρχου Θεσσαλονίκης, η σχέση Ζέρβα-Ελπιδοφόρου και η μεγάλη αγάπη για τον ΠΑΟΚ

Μία ιδιαίτερη σχέση που έχει η οικογένειά του με τη Νέα Υόρκη αποκάλυψε μιλώντας στο ελληνοαμερικανικό μέσο Hellenic DNA ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ για την ενθρόνιση του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, πριν από λίγες ημέρες.

Αναφερόμενος στο πώς γνώρισε και δέθηκε με τον κ. Ελπιδοφόρο, ο κ. Ζέρβας εξιστορεί χαρακτηριστικά γιατί η συγκεκριμένη πόλη είναι τόσο σημαντική για τον ίδιο και την οικογένειά του: «Αισθάνομαι εξαιρετικά όμορφα που βρίσκομαι εδώ. Ήρθα για έναν πολύ σημαντικό λόγο, να είμαι παρών ως εκλεγμένος δήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης στην ενθρόνιση του Ελπιδοφόρου, τον οποίον γνώρισα στην πατρίδα των γονιών μου, στην Τρίγλια, πριν από κάποιους μήνες, όταν είχα πάει εκεί με τη μητέρα μου για να προσκυνήσουμε στον Αγιασμό των Υδάτων της Τρίγλιας, της πατρίδας της γιαγιάς μου. Μητροπολίτης εκεί ήταν ο Ελπιδοφόρος. Μια ζεστή αγκαλιά μαζί με τον Πατριάρχη ήταν αρκετή για να γνωριστούμε καλύτερα και λίγους μήνες μετά εγώ σαν εκλεγμένος δήμαρχος, αυτός σαν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, βρισκόμαστε εδώ στη Νέα Υόρκη, η οποία για εμένα σημαίνει και κάτι άλλο πάρα πολή σημαντικό:  ο παππούς μου, ο πατέρας του πατέρα μου, πριν από ίσως και 100 χρόνια, είχε έρθει εδώ ως μετανάστης. Λίγο πιο κάτω, στη νήσο Έλις, κάπου στα αρχεία υπάρχει και το όνομά του, το όνομα που έχω εγώ σήμερα, το Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπάρχει στα αρχεία εκείνης της εποχής. Είχε έρθει τότε, φεύγοντας από τα μέρη που υπήρχαν δυσκολίες οικονομικές. Η Ελλάδα τότε, η Βόρεια Ελλάδα και η Μακεδονία δεν ήταν ελεύθερη. Ήρθε εδώ, έκανε μια περιουσία, αλλά στην κρίση του '29 χάθηκε, αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα».

«Όλα αυτά έχουν να κάνουν με εμάς τους Έλληνες, τους Μακεδόνες, που ξανοιγόμαστε, που πετάμε με τα φτερά μας, που κάθε γη γίνεται και δική μας γη, αλλά πάντα σκεφόμαστε πίσω την πατρίδα μας, τα ιερά χώματα από τα οποία καταγόμαστε», προσθέτει ο κ. Ζέρβας, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημειώνει: «Ίσως γνωρίζετε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ραδιοτηλεοπτικά δημοτικά μέσα, το FM100 και το TV100. Χάρηκα πάρα πολύ που ερχόμενος στη Νέα Υόρκη είχα τη δυνατότητα να δώσω συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα της ομογένειας, το Ελλάς FM και το Κόσμος. Ένιωσα πραγματικά σαν στο σπίτι μου».

Δεν παραλείπει, δε, να σταθεί στη μεγάλη του αγάπη για τον ΠΑΟΚ, εξαιτίας της οποίας δεν... άντεξε να μην επισκεφθεί τον Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ της Νέας Υόρκης, στην Αστόρια. «Ίσως θα ξέρετε ότι είμαι και ΠΑΟΚτσής. Μου αρέσει πάρα πολύ να πηγαίνω στο γήπεδο της Τούμπας, να έχω επαφή με συνδεσμίτες του ΠΑΟΚ, οπότε τι θα μπορούσα να κάνω εφόσον ήρθα στη Νέα Υόρκη; Να πάω στον Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ της Νέας Υόρκης, όπου αισθάνθηκα σαν στο σπίτι μου. Φέτος ήταν η χρονιά που τα πήραμε όλα, νταμπλ, δημαρχία Θεσσαλονίκης! Φέτος όλα στην πόλη ήταν ασπρόμαυρα, στη χώρα ήταν όλα ασπρόμαυρα!».