Skip to main content

Οι ειδήσεις που έβγαλε η συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Οι κυριότερες ειδήσεις που βγήκαν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε σε 47 ερωτήσεις στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ η οποία διάρκεσε περίπου 3 ώρες και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Οι κυριότερες ειδήσεις που βγήκαν από τη συνέντευξη είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:

Συμφωνία Πρεσπών

Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών εάν έρθει σε αυτήν τη Βουλή, και δεν θα την κυρώσει ως κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή. Αν όμως κυρωθεί πριν από τις εκλογές, το ζήτημα της εισόδου της FYROM στο ΝΑΤΟ έχει τελειώσει, καθώς εάν κυρωθεί η συμφωνία παράγει αυτομάτως έννομα αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολο να τα ανατρέψουμε.

Σε περίπτωση μη κύρωσης έως τις εκλογές, η ΝΔ θα πάει σε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Βασική επιδίωξη θα είναι να απαλειφθεί κάθε αναφορά σε αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ταυτότητας. 

Ο κ. Μητσοτάκης, άφησε εμμέσως να εννοηθεί ότι η ματαίωση της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες της επαναδιαπραγμάτευσης καθώς κεντρική επιδίωξη θα είναι η μη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ταυτότητας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε εμμέσως κατά του δημοψηφίσματος ζητώντας αντ’ αυτού να γίνουν άμεσα εκλογές μέσω των οποίων οι πολίτες θα αποφανθούν και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΕΝΦΙΑ

Μείωση συνολικής επιβάρυνσης κατά 30% (μείωση εισπραξιμότητας από 2,6 δισ. στα 2 δισ.). Το όφελος θα το καρπωθούν και οι αδύναμοι και η μεσαία τάξη.

Ως το 2021 θα το εισπράττει το κράτος, όπως σήμερα. Μετά το 2021 το ύψος του ΕΝΦΙΑ και η είσπραξή του θα καθορίζεται και θα γίνεται από τους δήμους. Ταυτόχρονα θα μειώνεται ισόποσα η χρηματοδότηση των δήμων μέσω των ΚΑΠ.

Συνταγματική Αναθεώρηση

Όχι σε δημοψήφισμα, δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα. Η ΝΔ πρότεινε και επιμένει, να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα τα οποία προτείνει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση και να αποφασίσει οριστικά η επόμενη Βουλή. Σίγουρα θα υπάρξει πλήρης αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τις εθνικές εκλογές.

Συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ θα επιδιώξει ευρύτερες συγκλήσεις ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις εκλογές η χώρα θα κυβερνηθεί, δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική, ο νόμος αυτός θα αλλάξει.

Κυβέρνηση ΝΔ - Ψηφοδέλτια - ΥΜΑΘ

Η ΝΔ θα πάει σε πιο σφιχτό υπουργικό συμβούλιο, χωρίς αναπληρωτές υπουργούς. Θα υπουργοποιηθούν και πρόσωπα πέρα από τα στενά πλαίσια του κόμματος. Θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και πρόσωπα από την κεντροαριστερά.

Θα διατηρηθεί το χαρτοφυλάκιο του ΥΜΑΘ.

Ευρωεκλογές - Χρίσματα

Με σταυρό οι ευρωεκλογές.

Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα, όχι κατ’ ανάγκη πρόσωπα από ΝΔ, μπορεί να είναι και εκτός ΝΔ. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας για τους υποψήφιους περιφερειάρχες.

Στις δημοτικές δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη, τα κόμματα θα πρέπει σταδιακά να απομακρύνονται από τη λογική των χρισμάτων στις δημοτικές εκλογές.

Η ΝΔ θα αλλάξει το νόμο για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση.

Εξεταστικές

Μία εξεταστική επιτροπή θα γίνει μετά τις εκλογές και θα αφορά το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο 2015.

ΠτΔ

Θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία το 2020. Προηγουμένως θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως έχει καλή και θετική συνεργασία με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Δημόσιο

Δεν θα γίνουν απολύσεις.

Θα υπάρξει αξιολόγηση, όχι σαν τιμωρητικός μηχανισμός. Όσοι δεν πάνε καλά στις αξιολογήσεις θα τους δίνεται η δυνατότητα να βελτιωθούν, αλλά δεν θα απολύονται.

Οφειλές προς το Δημόσιο

Διαγραφή παλιών ανείσπρακτων οφειλών, «να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας για χρέη που δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ». Θα δοθεί προτεραιότητα στην είσπραξη αυτών που οφείλονται τα τελευταία χρόνια.

Δυνατότητα ρύθμισης παλιών οφειλών, σε πολλές δόσεις, με ελάχιστο όριο καταβολής 20 ευρώ το μήνα. Το μέτρο αφορά τέσσερις στους πέντε οφειλέτες.

Νόμος Παρασκευόπουλου

Θα καταργηθεί την επόμενη μέρα.

Θα αλλάξει το καθεστώς χορήγησης αδειών σε φυλακισμένους, θα γίνει αυστηρότερο για ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί πολλές φορές σε ισόβια.

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Ντροπή η Μόρια.

Η ΝΔ θα ζητήσει καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Μείωση στο μισό των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, σε όσους δεν χορηγείται, θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

ΟΑΣΘ

Οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης είναι θέμα επείγουσας προτεραιότητας για τη ΝΔ. Η σημερινή κατάσταση, μετά την κρατικοποίηση είναι τραγική και χειρότερη από την προηγούμενη.

Από το 2019, με βάση κοινοτική οδηγία, απελευθερώνονται οι αστικές συγκοινωνίες και θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και ιδιωτών. Θέση της ΝΔ είναι μια μορφή ΣΔΙΤ, δηλαδή συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σιδηροδρομική Εγνατία

Φαραωνικό έργο, δεν υπάρχουν οι δυνατότητες υλοποίησης.