Skip to main content

Οι ειδήσεις που έβγαλε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ποια ήταν τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στη διάρκεια της οποίας δέχτηκε 46 ερωτήσεις.

Πέρα από όσα παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ, η σημερινή συνέντευξη Τύπου η οποία διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες, στη διάρκεια των οποίων απαντήθηκαν 46 ερωτήσεις, έβγαλε κι αυτή κάποιες σημαντικές ειδήσεις.

- Νέο lockdown: Ο πρωθυπουργός επανέλαβε με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνει δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας». Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στα μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες, δηλαδή τον εμβολιασμό, τις μάσκες κ.ο.κ.

- Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους κλάδους, εκτός από τους υγειονομικούς, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν μπορώ να αποκλείσω την επέκταση του μέτρου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου. Θα εξαντλήσουμε όλη την πειθώ προκειμένου να πείσουμε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και θα επιστρατεύσουμε σε αυτήν την προσπάθεια τους παιδιάτρους, του γυναικολόγους και τους παθολόγους».

- Τρίτη δόση εμβολίου: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης. «Μας απασχολεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να την κάνει ένα μέρος του πληθυσμού», είπε. Ανέφερε ότι θα την κάνουν σε πρώτη φάση οι ανοσοκατασταλμένοι και οι άνω των 60 ετών. Παράλληλα σημείωσε πως τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την τρίτη δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, για παράδειγμα όσοι έκαναν το εμβόλιο πολύ νωρίς, από τον περασμένο Δεκέμβριο, Ιανουάριο. Τόνισε, επίσης, πως η τρίτη δόση θα είναι υποχρεωτική για όσους ίσχυσε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

- Πλαστά πιστοποιητικά: Χαρακτήρισε αδιανόητη την πλαστογράφηση και μάλιστα εκ μέρους υγειονομικών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια αποστροφή του λόγου του όταν είπε ότι «η δημοσιοποίηση των ονομάτων των πλαστογράφων, η χλεύη των συναδέλφων σε βάρος τους είναι ίσως το σκληρότερο μέτρο».

- Πρόωρες εκλογές: Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία, προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, γι' αυτό σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας». Ερωτηθείς, δε, για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «κατά κανόνα, οι γαλοπούλες δεν βιάζονται για να έρθουν τα Χριστούγεννα».
Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία σε περίπτωση που στις εκλογές οι οποίες θα γίνουν με την απλή αναλογική, δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία. «Θα ζητήσω από το λαό αυτοδυναμία. Αν δεν έχουμε αυτοδυναμία, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», είπε, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας του πρώτου και του δεύτερου κόμματος.

- Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Είπε ότι φέτος έμειναν εκτός ΑΕΙ 14.000 παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Αναγνώρισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν εσφαλμένες επιλογές ως προς τον καθορισμό της ΕΒΕ, με ευθύνη των πανεπιστημίων. Δήλωσε, όμως, κατηγορηματικά ότι «η αυτορύθμιση θα έρθει από τα ίδια τα πανεπιστήμια, η ΕΒΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, ήρθε για να μείνει».

- Πανεπιστημιακή αστυνομία: Παραδέχθηκε ότι το εγχείρημα πάει προς τα πίσω. «Θα αναλάβει καθήκοντα όταν θα είμαστε τελείως έτοιμοι. Δεν θα γίνει τον Οκτώβριο, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες ακόμη». Τόνισε, ωστόσο, ότι «και σήμερα που μιλάμε, εάν χρειαστεί να παρέμβει η αστυνομία, εφόσον το ζητήσει ο πρύτανης, αυτό θα γίνει».

Παράλληλα, ζήτησε από τους πρυτάνεις, είναι δική τους υπόθεση, είπε, να λάβουν κι αυτοί κάποια μέτρα όπως η ελεγχόμενη είσοδος στα πανεπιστήμια.

- Τα λάθη: Ερωτηθείς, σχετικά, αναγνώρισε ως πλέον σημαντικά λάθη τής έως τώρα θητείας του το γεγονός ότι δεν έλαβε νωρίτερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού τον Νοέμβριο του 2020 στη Θεσσαλονίκη καθώς και τη διαχείριση των πυρκαγιών. «Θα γίνουν κι άλλα λάθη. Το ζητούμενο είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και αν κάποιες πολιτικές δεν είναι εναρμονισμένες με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να τις εντοπίζουμε. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις το σωστό στο οποίο πρέπει να επιμείνεις. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις λάθος και αυτό πρέπει να το διορθώσεις» κατέληξε.

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση της Voria.gr, είπε πως συναισθηματικά η πιο δύσκολη στιγμή της πρωθυπουργικής θητείας του ήταν οι πυρκαγιές.

- Προσφυγικό: Η είδηση, πέραν όλων των άλλων που επανέλαβε, είναι πως ο φράχτης στον Έβρο, εάν κριθεί αναγκαίο, θα επεκταθεί.

- Η σχέση με τον Αλ. Τσίπρα: Σε δύο σημεία της συνέντευξής του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Το επισήμανε και με αφορμή τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της υπουργοποίησης του κ. Αποστολάκη, αλλά και αναφερόμενος στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος, η σύζυγός του και τα παιδιά του. «Δεν μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά μαζί μου, μας χωρίζουν πολιτικό και αξιακό χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ».

- Θεσσαλονίκη: Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και στη συνέντευξη Τύπου συνοπτικά, όσα είπε και στη χθεσινοβραδινή ομιλία του για τα θέματα της Θεσσαλονίκης. Τα δύο νέα στοιχεία ήταν ότι προσδιόρισε την ολοκλήρωση του μετρό τον Δεκέμβριο του 2023 (από τον Απρίλιο που είχε πει δυο χρόνια νωρίτερα) κι επίσης, ότι στον ανασχεδιασμό του χώρου της ΔΕΘ, θα προστεθούν και τα έντεκα στρέμματα από τη γειτονική έκταση της Αγίας Φωτεινής η οποία ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να ενισχυθεί η έκταση που προορίζεται για πάρκο. Πρόκειται ουσιαστικά, για αποδοχή από τον πρωθυπουργό της πρότασης που είχε κάνει το Σάββατο, στη διάρκεια της.