Κυριακή 26 Μαΐου 2019
x

Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ PERFORMANCE ΤΗΣ CATHERINE BAÿ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Όσοι παρευρεθούν, μέχρι τις 10 το βράδυ θα μυηθούν σε κάτι εντελώς διαφορετικό και θα γοητευτούν από τη γλώσσα του σώματος.

Εικαστική performance με τίτλο «Snow white» της Γαλλίδας Catherine Baÿ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, όσοι παρευρεθούν, μέχρι τις 10 το βράδυ θα μυηθούν σε κάτι εντελώς διαφορετικό και θα γοητευτούν από τη γλώσσα του σώματος.

Η Catherine Baÿ αναπτύσσει εντυπωσιακές performances με βάση την αναπαράσταση ενός θέματος ή ενός αντικειμένου που ο καθένας είναι σε θέση να ταυτιστεί. Παρατηρεί σχολαστικά τους κοινωνικούς κώδικες που σχετίζονται με αυτά τα στοιχεία προκειμένου να τους χειριστεί και να τους υπονομεύσει  με απροσδόκητους τρόπους. H performance είναι βασισμένη στο project «Blanche Neige» της Catherine Baÿ, με ειδική χορογραφία σε πρώτη παρουσίαση για τα Δημήτρια και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Τι λέει η Catherine Baÿ για τη Θεσσαλονίκη, την performance της στα 53α Δημήτρια και τους καλλιτέχνες

«Δεν είχα έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Για μένα η Ελλάδα είναι ο τουρισμός, οι καλοκαιρινές διακοπές, τα ακριβά σπίτια που μπορούν να αντέξουν μόνο οι Παριζιάνοι. Στο βάθος, όλα κλισέ και προκαταλήψεις! Πριν από 2 χρόνια με προσκάλεσαν να δημιουργήσω μια περφόρμανς για το φεστιβάλ. Μου άρεσε πραγματικά η Θεσσαλονίκη, γιατί βγαίνει από τα κλισέ της Ελλάδας. Μου αρέσει ο αστικός ιστός αυτής της πόλης που, παρά την μερική ακαμψία του (έχει εν μέρει ανακατασκευαστεί από έναν Γάλλο), παραμένει πολύ ζωντανή, σαν η ενέργεια των Ελλήνων να εισχώρησε ανάμεσα στα στενά κενά που υπάρχουν μεταξύ των κτηρίων. Αν υποθέσουμε ότι η πόλη συμβολίζει την ολοκλήρωση... τι θα συμβεί αν κλείσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας οποιαδήποτε ανταλλαγή, οποιαδήποτε κυκλοφορία ιδεών, γνώσεων και ανθρώπων; Αυτό είναι το ερώτημα που είναι πρόθεσή μου να φέρω στο προσκήνιο με την performance. Εμείς οι καλλιτέχνες είμαστε de facto μετανάστες. Φέρνουμε μια στροφή, μια νέα ματιά, μια ποίηση που επιτρέπει στην ανθρωπότητα να μείνει ζωντανή. Είμαστε το βασικό στοιχείο για να παραμείνει ζωντανός αυτός ο κόσμος».

Info:
Performance Snow white
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου
Πλατεία Αριστοτέλους
19.00-22.00

Συντελεστές
Ερμηνεία: Catherine Baÿ
Κοστούμια: Roel Stassart
Ήχος: Ludovic Germain
Επιμέλεια: Αφροδίτη Οικονομίδου
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ