Skip to main content

Αναλήθειες τα περί αλλαγής της ονομασίας των Δρόμων του Κρασιού

Το όνομα «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» τροποποιήθηκε σε «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» πριν από 16 χρόνια, λένε οι οινοπαραγωγοί.

Διευκρινίσεις σχετική με την αλλαγή της ονομασίας των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» δίνει η Ένωση Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, μετά από δημοσιεύματα στα social media και σε ηλεκτρονικά μέσα τα οποία έκαναν λόγο για αλλαγή του ονόματος από «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» και «Δρόμοι του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας» λόγω της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μάλιστα, στα δημοσιεύματα υπάρχουν και φωτογραφίες από οδική πινακίδα στην Επανομή, που φαίνεται να έχει αλλάξει το όνομα.

Σύμφωνα με την Ένωση, το όνομα «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» τροποποιήθηκε σε «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» πριν από 16 χρόνια (2002) καθώς το δίκτυο των μελών του επεκτάθηκε γεωγραφικά με την ένταξη σε αυτό επισκέψιμων οινοποιείων και από άλλες Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα από τη Θράκη και την Ήπειρο.

Μάλιστα, τονίζει ότι οι οδικές πινακίδες με το όνομα «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» τοποθετήθηκαν το έτος 2000, πριν την αλλαγή της επωνυμίας του δικτύου, ενώ από το 2002 και μετά, όσα οινοποιεία του δικτύου επιθυμούσαν να τοποθετήσουν επιπλέον οδική σήμανση, χρησιμοποιούσαν τη νέα επωνυμία του δικτύου: «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».   

«Έτσι, σήμερα υπάρχουν ταυτόχρονα και παλιές και νέες οδικές πινακίδες», εξηγούν οι οινοπαραγωγοί.

Σε ότι αφορά την οδική πινακίδα που αναφέρουν τα δημοσιεύματα «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» στην Επανομή Θεσσαλονίκης έχει τοποθετηθεί πριν 3 χρόνια (!) και σε νέα θέση (!), διαφορετική από αυτή με την προηγούμενη επωνυμία:«Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» η οποία και βρίσκεται στην αρχική της θέση (στην άνοδο προς Πλαγιάρι)!

«Η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.) και το Υπουργείο Εξωτερικών, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.) των Ελληνικών Οίνων (περιλαμβανομένης και της Π.Γ.Ε. Μακεδονία), σε περιπτώσεις που παρατηρείται η παράνομη χρήση τους από οινοπαραγωγούς άλλων χωρών», τονίζουν χαρακτηριστικά.  

 



Αναλυτικά η ανακοίνωση


Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αναφορές σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί αλλαγή των οδικών πινακίδων των «Δρόμων του Κρασιού της Μακεδονίας» με αντίστοιχες πινακίδες των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», λόγω της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών!

Η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», η οποία λειτουργεί το οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ανωτέρω πληροφορία είναι αναληθής, διευκρινίζοντας παράλληλα τα ακόλουθα:

• Το όνομα «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» τροποποιήθηκε σε «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» 16 χρόνια πριν (το έτος 2002), καθώς το δίκτυο των μελών του επεκτάθηκε γεωγραφικά με την ένταξη σε αυτό επισκέψιμων οινοποιείων και από άλλες Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα από τη Θράκη και την Ήπειρο.
• Οι οδικές πινακίδες με το όνομα «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» τοποθετήθηκαν το έτος 2000, πριν την αλλαγή της επωνυμίας του δικτύου.
• Από το 2002 και μετά, όσα οινοποιεία του δικτύου επιθυμούσαν να τοποθετήσουν επιπλέον οδική σήμανση, χρησιμοποιούσαν τη νέα επωνυμία του δικτύου: «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».   Έτσι, σήμερα υπάρχουν ταυτόχρονα και παλιές και νέες οδικές πινακίδες.
• Η νέα οδική πινακίδα που αναφέρουν τα ανωτέρω δημοσιεύματα («Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» στην Επανομή Θεσσαλονίκης) έχει τοποθετηθεί πριν 3 χρόνια (!) και σε νέα θέση (!), διαφορετική από αυτή με την προηγούμενη επωνυμία: («Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας») η οποία και βρίσκεται στην αρχική της θέση (στην άνοδο προς Πλαγιάρι)!

Η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.) και το Υπουργείο Εξωτερικών, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.) των Ελληνικών Οίνων (περιλαμβανομένης και της Π.Γ.Ε. Μακεδονία), σε περιπτώσεις που παρατηρείται η παράνομη χρήση τους από οινοπαραγωγούς άλλων χωρών.  

Να υπενθυμίσουμε σχετικά τις προσπάθειες της Ένωσης να συντονίσει ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, να αποτανθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ενημερώσει ελληνικές Πρεσβείες και αλλοδαπές διοικητικές αρχές κάθε φορά που υπέπεσε στην αντίληψη της προσπάθεια σφετερισμού ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων και προεξαρχόντως της «Μακεδονίας».