Skip to main content

Η Ίωνος Δραγούμη εκπέμπει SOS - Δεκάδες τα αδιάθετα καταστήματα

Αδιάθετα καταστήματα, μηδενική σχεδόν ζήτηση για μια κεντρική αρτηρία στην καρδιά της πόλης– Αντίστοιχη εικόνα και σε κάθετες οδούς.

Tόσο κοντά και όμως τόσο… μακριά. Η συγκεκριμένη φράση περιγράφει την κατάσταση σε ένα δρόμο όπως η Ίωνος Δραγούμη, που αν και αποτελεί κεντρική αρτηρία και είναι κάθετη στο δημοφιλέστερο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή, εντούτοις, μοιάζει να μαραζώνει με δεκάδες εγκαταλελειμμένα αδιάθετα καταστήματα, που μοιάζουν ξεχασμένα από τον χρόνο.

Κολλημένα χαρτιά στις προθήκες καταστημάτων, που έχουν, πλέον, ξεφτύσει, κατεβασμένα ρολά, οικοδομικά τετράγωνα με ελάχιστα καταστήματα εν λειτουργία. Και όλα αυτά λίγα μέτρα πιο πάνω από την οδό Τσιμισκή, που πλέον ξαναζεί μέρες του παρελθόντος, με τη ζήτηση να έχει χτυπήσει κόκκινο.

Αντίστοιχη εικόνα και στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου, κυρίως στο κομμάτι που βρίσκεται κοντά στο ύψος της Ίωνος Δραγούμη. Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στην πεζοδρομημένη οδό Αγίου Μηνά, που τα τελευταία χρόνια έχει ξανά ζωή με τη δημιουργία καφέ και εστιατορίων στο κομμάτι μετά την Ίωνος Δραγούμη. Καταστήματα φτιαγμένα με μεράκι προσελκύουν τους Θεσσαλονικείς που τα προτιμούν καθώς δεν βρίσκονται στην πολύβοη παραλιακή οδό της πόλης.

Οι παραπάνω δρόμοι για πολλά χρόνια αποτελούσαν την καρδιά του εμπορίου της Θεσσαλονίκης καθώς λειτουργούσαν εκατοντάδες εργαστήρια, βιοτεχνίες, παντοπωλεία, χαρτοπωλεία κ.α.

«Η περιοχή έμοιαζε με μελίσσι. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι, τα καταστήματα έσφυζαν από ζωή. Σήμερα η κίνηση είναι ελάχιστη, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και δεν βλέπω να αλλάζει. Η περιοχή άρχισε να αλλάζει λίγο πριν την κρίση, η οποία ήρθε και έδωσε τη χαριστική βολή» αναφέρει καταστηματάρχης που δραστηριοποιείται επί μακρόν στην περιοχή.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι με διαφορά λίγων μέτρων: Η εγκατάλειψη...

...και η ζωντανή και πολυσύχναστη Αγίου Μηνά



«Απόκοσμη» η στοά Αγ. Μηνά

Έρημη, σκοτεινή, σχεδόν απόκοσμη η στοά Αγ. Μηνά. Τα λουκέτα και τα κατεβασμένα ρολά δεν θυμίζουν σε τίποτε το παρελθόν. Μόνο όσοι έζησαν την περιοχή στις παλιές καλές της ημέρες μπορούν να τη θυμηθούν και να κάνουν την τραγική…σύγκριση.  

Ο Κώστας Τέντος, συνταξιούχος, αναπολεί τις παλιές ημέρες. «Δεν έβρισκες ξενοίκιαστο μαγαζί, υπήρχε ζωή, οι καταναλωτές έμπαιναν από την Αγ. Μηνά και έβγαιναν από τη Δραγούμη με σακούλες στα χέρια. Η κατάσταση σήμερα είναι θλιβερή. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως μία περιοχή τόσο ζωντανή, τόσο κεντρική θα απαξιωνόταν» λέει χαρακτηριστικά.

Παλιές επιχειρήσεις

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως αρκετά από τα καταστήματα που λειτουργούν, στην περιοχή, είναι παλιές επιχειρήσεις που πέρασαν στα χέρια των παιδιών των οικογενειών και συνεχίζουν να επιβιώνουν, έχοντας τη δική τους πελατεία.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τις νέες μισθώσεις,  με την τιμή ενοικίασης του τμ στη Ι. Δραγούμη να αγγίζει τα 20 ευρώ, και τη ζήτηση να είναι ελάχιστη. Υπάρχουν βέβαια και επιχειρήσεις που μπορεί να πληρώνουν 30 ευρώ ανά τμ, οι οποίες είναι παλιές και μέσα στην κρίση προέβησαν σε αλεπάλληλες μειώσεις στα μισθώματα, ωστόσο δεν έφτασαν στο σημερινό, αιτούμενο, κατώτατο μίσθωμα.