Skip to main content

Οι ΗΠΑ έτοιμες να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με Ταλιμπάν

Στόχος των ΗΠΑ είναι να κλειστεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι είναι «έτοιμη» να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με τους Ταλιμπάν, οι οποίες θα επαναληφθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προκειμένου να κλειστεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων που παραμένουν στο Αφγανιστάν, όπου η αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο διαρκεί 18 χρόνια.

«Θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε» τις διαπραγματεύσεις, που θα επικεντρωθούν στα "ζητήματα που εκκρεμούν" για να κλειστεί συμφωνία, ανέφερε ο επικεφαλής αμερικανός διαπραγματευτής, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, πριν αποχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τη Ντόχα του Κατάρ, όπου εκτυλίσσονται οι συνομιλίες με τους αντιπροσώπους των ισλαμιστών ανταρτών.

«Είμαστε έτοιμοι. Περιμένουμε να δούμε αν οι Ταλιμπάν είναι επίσης», πρόσθεσε μέσω Twitter.

Οι δύο πλευρές, οι οποίες άρχισαν πριν από έναν χρόνο αυτή την άμεση διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενο, χαιρέτισαν με ικανοποίηση την "εξαίρετη πρόοδο" που σημειώθηκε στον πιο πρόσφατο — τον όγδοο κατά σειρά — κύκλο των συνομιλιών τους στην πρωτεύουσα του Κατάρ, ο οποίος έλαβε τέλος πριν από περίπου δέκα ημέρες.

Έκτοτε η κυβέρνηση Τραμπ δεν κρύβει ότι προσμένει πως το νέο ραντεβού θα είναι το τελευταίο και θα καταλήξει στη σύναψη συμφωνίας με τους αντάρτες. "Οι συνομιλίες πάνε καλά", επανέλαβε χθες Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ωστόσο η συμφωνία έχει αναγγελθεί ως άμεσα επικείμενη από την αμερικανική πλευρά επανειλημμένα από τις αρχές Αυγούστου.

Στο μεταξύ η συνεχιζόμενη έξαρση της βίας στην ασιατική χώρα υπενθυμίζει πόσο δύσκολο θα είναι να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στον οποίο έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ στην ιστορία τους, που άρχισε με την εισβολή στο Αφγανιστάν λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 για να ανατραπεί από την εξουσία το καθεστώς των Ταλιμπάν, που η Ουάσινγκτον κατηγορούσε ότι προστατεύει το δίκτυο των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα.

Το Σάββατο, βομβιστής-καμικάζι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε γαμήλια γιορτή στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 63 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.