Skip to main content

Τεχνολογία και καινοτομία made in USA τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ

Τεχνολογία και καινοτομία, τα κύρια σημεία της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η ΔΕΘ. Βέβαιη η παρουσία του υπ. Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος.

Οι ΗΠΑ, με τη συμμετοχή τους ως τιμώμενη χώρα, στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επιδιώκουν μέσω ενός σημαντικού εμπορικού γεγονότος με σαφείς πολιτικές διαστάσεις, να βάλουν την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη στο κέντρο των εξελίξεων στην περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα για τη χώρα μία αναπτυξιακή ευκαιρία για την επόμενη ημέρα των μνημονίων, τουλάχιστον με τη μορφή που τα γνωρίζουμε.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έρχονται στην 83η ΔΕΘ, με σκοπό να προβάλλουν και να δημιουργήσουν προοπτικές συνεργασίες στους δύο τομείς που παγκοσμίως διακρίνονται και πρωτεύουν, στην τεχνολογία και την καινοτομία.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου ήδη εταιρείες των ΗΠΑ έχουν δυναμική παρουσία ιδιαίτερα στον κλάδο των τεχνολογιών ΤΠΕ, είναι πολύ μεγάλο και κυρίως αφορά τους χώρους της ενέργειας, του τουρισμού, του real estate και των logistics, τομείς των οποίων η δυναμική υπερβαίνει το ρίσκο της χώρας αλλά επίσης τομείς με μεγάλη ανταποδοτικότητα.

Το Επιμελητήριο και οι διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ στην Ελλάδα, έχουν, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τη ΔΕΘ- Helexpo, αποδυθεί σε μία μεγάλη προσπάθεια για τη διοργάνωση μίας επιτυχημένης συμμετοχής, η οποία θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πέραν των αμερικανικών επιχειρήσεων και παραγόντων και την προσοχή κυβερνητικών παραγόντων, επιμελητηρίων και επιχειρήσεων από τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Πίσω από όλη αυτή εμπορική και επιχειρηματική προσέγγιση, υπάρχει η πολιτική επιλογή του αμερικανικού παράγοντα, όπως έχει εκφραστεί από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρυ Πάιατ κι όπως την επιβεβαίωσε η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Ρεμπέκα Φονγκ, υπογραμμίζοντας τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας.

«Τα προηγούμενα χρόνια η παρουσία μας (σ.σ. στην Ελλάδα) δεν ήταν τόσο ορατή. Τώρα θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα, χώρα μέλος της ΕΕ και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, μετράει ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ και θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δύσκολη γειτονιά και ελπίζουμε ότι θα αποδειχθεί μία χώρα σταθερή, υγιής (σ.σ ως προς την οικονομία), στην οποία μπορούμε να βασιστούμε».

Άλλωστε, την επιστροφή του αμερικανικού παράγοντα φανερώνει και η έλευση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Γουίλμπορ Ρος στην 83η ΔΕΘ, ενώ συζητείται και η έλευση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μάικ Πενς, στην οποία ελπίζει η διοίκηση του Ελληνο- Αμερικανικού Επιμελητηρίου, αν και λόγω υποχρεώσεων δεν είναι εύκολος ο ερχομός του στη Θεσσαλονίκη.

Η παρουσία του κ. Ρος στη Θεσσαλονίκη, έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία και θα αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία για να επανέλθει η Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο, υποστήριξε ο κ. Νικόλας Μπακατσέλος, πρόεδρος της Βορείου Ελλάδος του AmCham Greece, σημειώνοντας ότι αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι η επόμενη ημέρα της διοργάνωσης.

Πανηγυρική η συμμετοχή των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μια εντυπωσιακή συμμετοχή σαν τιμώμενη χώρα, στο μεγαλύτερο περίπτερο του εκθεσιακού κέντρου, στο ‘13’, του οποίου έχει ήδη καλυφθεί το 90%. «Αν είχαμε ακόμη ένα εξάμηνο περιθώριο προετοιμασίας, θα χρειαζόμασταν ακόμη ένα περίπτερο για τις αμερικανικές εταιρείες», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Σπυρτούνιας.

Μέχρι σήμερα οι συμμετοχές φθάνουν τις 37 ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κλείσουν οι συμμετοχές ακόμη 3-4 εταιρειών. Το περίπτερο των ΗΠΑ θα έχει ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, πράσινες περιβαλλοντικές τεχνολογίες, αεροναυπηγική και φυσικά πληροφορική και επικοινωνίες. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του αμερικανικού επιχειρείν θα είναι εκεί, όπως Coca Cola, Lockheed Martin, Google, Facebook, Microsoft, Cisco, EY κ.αλ.

Οι ΗΠΑ στο ‘13’ στήνουν μία διαδραστική συμμετοχή με την οποία θα προβάλλουν σε επιχειρηματίες και απλούς επισκέπτες, το πώς τεχνολογία και καινοτομία, σε διάφορους τομείς της οικονομίας, παίζουν ρόλο καθοριστικό στην ανάπτυξη. Στο ‘13΄πέραν των εκθεσιακών stands των εταιρειών, θα υπάρχει ένα κεντρικός χώρος για εκδηλώσεις, συζητήσεις αλλά και καλλιτεχνικά happenings , όπως επίσης ξεχωριστός χώρος για σεμινάρια.

Για την προσέλκυση επιχειρήσεων οι ΗΠΑ επέλεξαν στοχευμένες εκδηλώσεις πάνω στο δίπολο τεχνολογία και καινοτομία.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεχωρίζει το Ενεργειακό Forum για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή του υπουργού Γουίλμπορ Ρος και CEOs πολυεθνικών εταιρειών, όπως επίσης η Σύσκεψη για τη Διατλαντική Συνεργασία στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι περιφερειακών αμερικανικών επιμελητηρίων . Μεταξύ άλλων εκδηλώσεων θα γίνει και ένα forum για την κυβερνοασφάλεια, όπως και μία στρογγυλή τράπεζα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΘ- Helexpo το λόγο πήρε ο πρόεδρος δ.σ. κ. Τάσος Τζήκας, ο οποίος είπε ότι η 83η ΔΕΘ αναμένεται να είναι η καλύτερη Γενική Έκθεση της τελευταίας 20ετίας, δηλαδή από τότε που «μπήκαν στο κάδρο» οι κλαδικές εκθέσεις.

Η ΔΕΘ – Helexpo, στο πνεύμα της συμμετοχής των ΗΠΑ, θα αναδείξει στο Περίπτερο ‘12’ το ελληνικό οικοσύστημα των start ups τεχνολογίας, ενώ στα επόμενα χρόνια μελετά να δημιουργήσει μία τέτοια έκθεση με την υποστήριξη και του ΣΕΠΕ.

Για την 83η ΔΕΘ, που είναι ήδη sold out, ο εκθεσιακός φορέας θα προβεί σε κάποια υποστήριξη των υποδομών πριν τη διοργάνωση, ενώ εντός του 2018 θα υπάρξουν νέα για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, πρόσθεσε ο κ. Τζήκας.