Skip to main content

Οι υποψήφιοι «γαλάζιοι» δήμαρχοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης

Ποια ονόματα ακούγονται ως υποψήφιοι με τη στήριξη της ΝΔ για τους δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού.

Δύο «κλειδωμένες» υποψηφιότητες, μία σχεδόν οριστικοποιημένη και μία υπό συζήτηση συνθέτουν το παζλ των «γαλάζιων» υποψήφιων δημάρχων στους τέσσερις δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στους δήμους Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, οι επικεφαλής των παρατάξεων, που θα διεκδικήσουν την ηγεσία τους στις εκλογές της 19ης Μαΐου και είναι προερχόμενοι από το χώρο της κεντροδεξιάς και τη ΝΔ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις. Για τον τέταρτο δήμο, της Θέρμης, είναι σε εξέλιξη ζυμώσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν φέρει κάποιο όνομα στο προσκήνιο, αφού ο ή οι υποψήφιοι δεν έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις.

Το ερώτημα της Θέρμης

Στον δήμο Θέρμης, έχει δημιουργηθεί ένα κενό στον υποψήφιο που θα υποστηριχθεί από τη ΝΔ, λόγω κυρίως έλλειψης ενδιαφέροντος από αρκετά στελέχη εν δυνάμει επικεφαλής ενός κεντροδεξιού ψηφοδελτίου.

Ο ένας ανασταλτικός παράγοντας είναι η μεγάλη δημοφιλία του νυν δημάρχου, Θεόδωρου Παπαδόπουλου, που είναι από τους πλέον ισχυρούς αυτοδιοικητικούς όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη τη χώρα. Ο δεύτερος είναι η αποχώρηση του επικεφαλής της παράταξης που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, του Νίκου Βεζυρτζή και η ανυπαρξία «διαδόχου».

Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για προσέγγιση κομματικών στελεχών σε συγκεκριμένο (ίσως και δεύτερο) υποψήφιο, που πληροί χαρακτηριστικά τα οποία είναι στη λογική της ηγεσίας της ΝΔ (νέος ηλικιακά, φρέσκο πρόσωπο στα πολιτικά). Ωστόσο, ακόμη αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και πρέπει και ο ή οι υποψήφιοι να εξετάσουν τις δικές τους παραμέτρους, προτού αποφασίσουν να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας υποψηφιότητας.

Οι σίγουροι

Δεν αμφισβητείται η υποψηφιότητα του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, όπου άλλωστε ο νυν δήμαρχος είναι κυρίαρχος και προφανώς το αδιαμφισβήτητο φαβορί για επανεκλογή.

Όπως σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του Γιώργου Τσαμασλή στο δήμο Θερμαϊκού, όπου πλέον θα κληθεί να παλέψει στα ίσα για να κερδίσει έναν έτσι κι αλλιώς δύσκολο δήμο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσαμασλής έχει και κομματική (επί χρόνια πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β' Θεσσαλονίκης) και αυτοδιοικητική εμπειρία (νομαρχία, περιφέρεια, δήμος) και στη ΝΔ θεωρούν ότι αυτή τη φορά δε θα κάθεται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά στη θέση του δημάρχου.

Ο νέος της Καλαμαριάς

Μια νέα πρόταση είναι κατά πάσα πιθανότητα και η υποψηφιότητα που θα προωθήσει η ΝΔ για τον δήμο Καλαμαριάς, απέναντι σε έναν επίσης εξαιρετικά δύσκολο δήμαρχο, τον Θεοδόση Μπακογλίδη, που θεωρείται από τα φαβορί των εκλογών.

Το όνομα του δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Δαρδαμανέλη, ήδη έχει δει το φως της δημοσιότητας, προτού ακόμη παρουσιαστεί επισήμως στα αρμόδια κομματικά όργανα (θα γίνει μάλλον αύριο), αφού συγκεντρώνει τη στήριξη πολλών στελεχών της ΝΔ στο συγκεκριμένο δήμο. Ο κ. Δαρδαμανέλης είναι νέος και μηχανικός και επίσης ταιριάζει στο προφίλ του υποψηφίου δημάρχου που προωθεί η ηγεσία του κόμματος.