Skip to main content

Η υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς στην επικοινωνία Μητσοτάκη - Μισέλ

Διπλωματικός πυρετός σε εξέλιξη στην Αθήνα μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Κλιμακώνει τις διπλωματικές ενέργειες για την τουρκική προκλητικότητα η Αθήνα στον απόηχο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Σειρά χωρών στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις τουρκικές προκλήσεις, τόνισαν διπλωματικές πηγές. Όπως επισημαίνεται, «επιδιώχθηκε από ελληνικής πλευράς και επιτεύχθηκε ισχυρή καταδίκη στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας» έναντι μιας πιο ήπιας ρητορικής που αρχικά είχε επιλεγεί.

«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της» δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, εξερχόμενος του Συμβουλίου.