Skip to main content

Η ιστορία του Διοικητηρίου ζωντάνεψε μπροστά στους Θεσσαλονικείς (vid)

Οι θεατές που αψήφησαν το κρύο και βρέθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του ΥΜΑΘ, έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο από την κατασκευή του κτηρίου και μετά.

Από την έλευση του αρχιτέκτονα, Βιταλιάνο Ποζέλι στη Θεσσαλονίκη, τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Α' και τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 μέχρι τη γερμανική κατοχή, τον... Γιώργο Κούδα και τον ΠΑΟΚ αλλά και τον επιστάτη γενικών καθηκόντων στο ΥΜΑΘ, δεκάδες πολίτες είχαν σήμερα την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του επιβλητικού κτηρίου που κοσμεί την Αγίου Δημητρίου, του Διοικητηρίου.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό Parallaxi σε συνεργασία με το Youthnest, οι θεατές, αψηφώντας το κρύο, βρέθηκαν στο Διοικητήριο, έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο, έμαθαν την πορεία του κτηρίου από την κατασκευή του το 1891 μέχρι σήμερα και τον ρόλο που διαδραμάτισε στις εκάστοτε εποχές, ενώ παράλληλα διασκέδασαν μέσω του μουσικοθεατρικού δρωμένου που στήθηκε στην αυλή του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Ένα πολυθέαμα βασισμένο στο δραματοποιημένο κείμενο της συγγραφέως Σοφία Νικολαΐδου για τις ανάγκες της δράσης, με τη συμμετοχή των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, Βασίλη Παπαδόπουλου, Κατερίνας Πλεξίδα και Δημήτρη Σπορίδη και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Χάρη Πεχλιβανίδη, τη μουσική επένδυση από την Φιλαρμονική του δήμου Θεσσαλονίκης, των αδερφών Ελένης και Σουζάνα Βουγιουκλή, του τραγουδιστή Δημήτρη Νικολούδη, καθώς και τη συμμετοχή της ομάδας χορού TakeyourSpace. Για τις ανάγκες της δράσης, το ΥΜΑΘ φωταγωγήθηκε με κόκκινο χρώμα καθ' όλη τη διάρκεια του δρωμένου.

«Πρόκειται για ένα κτήριο με βαριά ιστορία, με ιδιαίτερη κληρονομιά, με τις ζωές την ανθρώπων που πέρασαν από εδώ είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως αρχιτέκτονες, είτε αυτοί που μπήκαν αργότερα στο ΥΜΑΘ για κάποιο λόγο» δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Στόχος ήταν να ανοίξει ακόμα μια φορά με έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Να σας θυμίσω ότι στη μεγάλη πυρκαγιά μπήκαν όλοι οι πολίτες μέσα να σώσουν το Διοικητήριο. Με την ίδια αγωνία, με την ίδια ζέση, με το ίδιο πάθος προσπαθούμε και εμείς να το κάνουμε ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης. Να γίνει από το απρόσιτο διοικητήριο ένας ζωντανός οργανισμός».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΥΜΑΘ, ενώ ανάμεσα στους θεατές ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης.

Υπενθυμίζεται πως το κτήριο χτίστηκε το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, σε εκλεκτικιστικό ρυθμό, τον οποίο εφάρμοζε σε όλα τα δημόσια κτίρια που έχτισε στην πόλη (παλιά Φιλοσοφική σχολή, στρατηγείο Γ’ Σώματος Στρατού κ.ά). Αρχικά, το κτήριο ήταν τριώροφο και αποτελούσε έδρα του Τούρκου περιφερειάρχη (βαλή) της Θεσσαλονίκης και δημόσιων υπηρεσιών του οθωμανικού κράτους. Ο τέταρτος όροφος με το νεοκλασικό αέτωμα προστέθηκε το 1955.

Δείτε video: