Skip to main content

Οι Ιταλοί επιστρέφουν ξανά στο οικόπεδο 3 της Κύπρου

Η ιταλική ΕΝΙ την περασμένη άνοιξη είχε παρεμποδιστεί να προσεγγίσει το συγκεκριμένο οικόπεδο από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Στην πραγματικότητα, συνιστά την είδηση της ημέρας. Κι αυτό γιατί οι επιρροές της είναι ποικίλες, σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Ο λόγος αφορά στην απόφαση της ιταλικής ΕΝΙ να ανανεώσει για έναν χρόνο τα δικαιώματα έρευνας στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 της Κύπρου. Γιατί κρίνεται ως τόσο σημαντική αυτή η απόφαση. Διότι η ΕΝΙ την περασμένη άνοιξη είχε παρεμποδιστεί να προσεγγίσει το συγκεκριμένο οικόπεδο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Κι όλοι νόμιζαν ότι έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Τελικώς, επανέρχεται και μάλιστα, όπως λέγεται, αποφασισμένη, να κάνει χρήση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή τη συμφωνία. Οπερ σημαίνει ότι θα στείλει ξανά γεωτρύπανο στην περιοχή, αλλά αυτή τη φορά, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, θα ακολουθήσει το μοντέλο της αμερικανικής ΕΧΧΟΝ ή της γαλλικής TOTAL. Δηλαδή, θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, όπως ακριβώς έκαναν και οι δύο παραπάνω εταιρίες.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα κάνει κι αυτή έρευνες για εξορύξεις στην περιοχή του Αιγαίου!