Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022
x

Η ΙΤΑΛΙΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ


H Ιταλία προσπαθεί να θωρακίσει τις πόλεις της, φοβούμενη τρομοκρατικό χτύπημα, όπως εκείνο της Βαρκελώνης

Μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη, αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας και στην Ιταλία. Στην περιοχή γύρω από το Κολοσσαίο, στις κεντρικές πλατείες του Μιλάνου, έξω από τον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας, η παρουσία στρατού και αστυνομίας είναι ακόμα πιο έντονη. Και η προσπάθεια πρόληψης στρέφεται, τώρα, σε εκατοντάδες γιορτές και υπαίθριες θερινές συναυλίες.

Η Ιταλία είναι η μόνη μεγάλη χώρα της Ευρώπης στην οποία δεν έχει χτυπήσει η ισλαμιστική τρομοκρατία.  Από τις μυστικές υπηρεσίες διαρρέει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος. Με την επίγνωση ότι  μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει. Τις ώρες αυτές όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε ξενοδοχεία και πεζόδρομους, όπως και οι έλεγχοι σε γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.

Ιταλία και Ισπανία έχουν πολλές ομοιότητες

Οι υπεύθυνοι των μυστικών υπηρεσιών συνεργάζονται στενά, με τις διάφορες τοπικές αστυνομίες και τους νομάρχες. Η Ιταλία προσπαθεί να θωρακίσει τις πόλεις της, χάρη και στην πολύτιμη εμπειρία των περασμένων δεκαετιών, ιδίως από τις έρευνες και την εξάρθρωση των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Επίσης, σε ανοικτούς  χώρους της Αιώνιας Πόλης στους οποίους συχνάζουν πολλοί τουρίστες, έχουν τοποθετηθεί τόσο στρατιωτικά οχήματα, μεταλλικά κιγκλιδώματα, αλλά και μεγάλες τσιμεντένιες γλάστρες, ώστε ή να μην μπορούν να πλησιάσουν Ι.Χ. και κάθε είδους φορτηγά ή να αναγκάζονται να προχωρούν με ιδιαίτερα χαμηλή  ταχύτητα.  

Όλοι ελπίζουν, φυσικά, να προληφθεί κάθε κίνδυνος. Αλλά δεν λείπουν και σχολιαστές διεθνών θεμάτων, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι Ιταλία και Ισπανία, είναι χώρες και πολλές αναλογίες και ομοιότητες. Δυο χώρες της Μεσογείου, οι οποίες δεν έχουν την γεωπολιτική επιρροή της Γαλλίας ή της Γερμανίας και δεν έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή. Αλλά που δεν μπορούν να θεωρούνται,  εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών, και αυτομάτως ασφαλείς.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ