Skip to main content

Η καφεΐνη «μικραίνει» μωρά

Όσες πίνουν πολύ καφέ κατά την διάρκεια της κύησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μικρά μωρά, μικρότερα σε σχέση με το φύλο αλλά και την εβδομάδα της κύησης κατά την οποία γεννήθηκε.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ παρακολούθησαν περισσότερες από 7.300 Ολλανδές από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους, εκ των οποίων ένα ποσοστό 2% με 3% απάντησε ότι κατανάλωνε ποσότητα καφεΐνης ανάλογη με έξι κούπες καφέ ημερησίως επί ένα τρίμηνο.

Κατά μέσο όρο, το ύψος των νεογέννητων τους ήταν λίγο μικρότερο από εκείνο των νεογέννητων, οι μητέρες των οποίων κατανάλωναν λιγότερη καφεΐνη στη διάρκεια της κύησης.

«Η πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να επηρεάζει το ύψος του βρέφους από το πρώτο τρίμηνο και μετά», είπε στο Ρόιτερ η ερευνήτρια Ρέιτσελ Μπέικερ.

Όσες έπιναν πολύ καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μικρά μωρά, μικρότερα σε σχέση με το φύλο αλλά και την εβδομάδα της κύησης κατά την οποία γεννήθηκε.

Αυτό το συμπέρασμα ωστόσο βασίζεται σε μικρό δείγμα βρεφών, επομένως η βαρύτητά του είναι αβέβαιη.

Από τα 104 βρέφη που ήρθαν στον κόσμο από μητέρες οι οποίες κατανάλωναν πολύ καφεΐνη, μόλις τα επτά ήταν μικρά κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής και ενισχύουν τα υπάρχοντα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η καφεΐνη στη διάρκεια της κύησης επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, έχουν συνδέσει τη φυσιολογική κατανάλωση καφεΐνης στη διάρκεια της κύησης-- ακόμη κι ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα-- με τον αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί το έμβρυο ελλιποβαρές.

Ωστόσο σε άλλες μελέτες δεν διαπιστώνονται όμοια συμπεράσματα.

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα ως προς το αν η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Στην τελευταία τους μελέτη, η Ρέιτσελ Μπέικερ και οι συνεργάτες της στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus χρησιμοποίησαν υπέρηχους για να καταγράψουν την ανάπτυξη του βρέφους στη διάρκεια της κύησης 7.346 γυναικών.

Σε κάθε τρίμηνο οι γυναίκες ανέφεραν τη μέση κατανάλωση σε καφέ και τσάι. Οι περισσότερες κατανάλωναν λιγότερο από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα σε όλα τα στάδια της κύησης, αλλά ποσοστό ανάμεσα στο 2% και το 3% κατανάλωνε έξι ή περισσότερα.

Γενικώς, τα νεογέννητα γυναικών οι οποίες έπιναν πολύ καφέ ήταν κατά τι κοντύτερα, κατά μέσο όρο, με το που γεννήθηκαν και κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων της κύησης, όπως έδειξαν οι υπέρηχοι.

Η Μπέικερ είπε ότι το συμπέρασμα είναι πως οι έγκυες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Ωστόσο, από τα ευρήματα δεν προκύπτει ότι η κατανάλωση λιγότερου καφέ είναι γενικώς «ασφαλής» στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Μελετήσαμε μόνο την επίδραση της καφεΐνης στην ανάπτυξη του εμβρύου», είπε η Μπέικερ και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την πιθανότητα και άλλων επακόλουθων από την κατανάλωση καφεΐνης από εγκύους».