Skip to main content

Η καρδιά της Google χτυπάει στη ΔΕΘ(φωτο+vid)

Νέες καινοτομίες, καινούριες τεχνολογίες και ένα «μυστικό εργαστήριο» ριζοσπαστικών ιδεών συνθέτουν το παζλ της παρουσίας της Google στην 79η ΔΕΘ. Σεμινάριο για startup επιχειρήσεις 11-14 Σεπτεμβρίου.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

Πόλο έλξης αποτελεί και φέτος για τους επισκέπτες της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η Google, που φιλοξενείται στο περίπτερο 14 της ΔΕΘ. Μετά από την περσινή ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά, οι Google Developers Thessaloniki επιστρέφουν στη ΔΕΘ, όπου χτυπάει ο παλμός της τεχνολογίας.

Λάτρεις των νέων τεχνολογιών, γνώστες και μη γλωσσών προγραμματισμού και απλοί πολίτες κάθε ηλικίας επισκέπτονται καθημερινά το περίπτερο 14 και γνωρίζουν τα μυστικά μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος επικεντρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο DevFest, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στη Θεσσαλονίκη (7-10 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης οι επισκέπτες του περιπτέρου δήλωναν ενθουσιασμένοι και μαγεμένοι για τις εξελίξεις της τεχνολογίες και τις άπειρες δυνατότητες που παρέχει. Στα αξιοσημείωτα των εκδηλώσεων του DevFest ήταν η παρουσίαση των Google Glass, την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, κατά την οποία ο Google Glass explorer, Wiebe Elsinga, έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα δοκιμάσουν και έλυσε όλες τις απορίες τους. Για το λόγο αυτό το Google Developers Group προγραμμάτισε 3 workshops βασισμένα στην τεχνολογία και τη χρησιμότητα των Google Glass. Οι θέσεις των workshops αυτών γέμισαν αμέσως, και υπήρχαν πάνω από 300 άτομα που τα παρακολούθησαν ή έκαναν ερωτήσεις για τα Google Glass.

Με απλά λόγια, τα google glasses είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίες, που φοριούνται σαν απλά γυαλιά. Έχουν επεξεργαστή και προσαρμοσμένη οθόνη στον βραχιόνα, που βλέπει ό,τι και ο χρήστης, ενώ έχουν ενσωματωμένη και κάμερα, με δυνατότητα λήψης φωτογραφίων και βίντεο. Διαθέτουν επίσης ηχείο αλλά και μικρόφωνο για να δίνονται φωνητικές εντολές, όπως "ok, glass, record a video" ή "ok, glass, take a picture". Τα google glasses παρέχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο internet, ενώ μέσω του ειδικού app MyGass συνδέονται με το smartphone του χρήστη.

Η τελευταία ημέρα του DevFest, σήμερα, ονομάζεται «Cloud Day». Όσοι επισκεφθούν το περίπτερο 14 θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τις έννοιες και τις τεχνολογίες που διαμορφώνουν τον κόσμο Google Cloud και αντιληφθείτε τι έχει να προσφέρει στους προγραμματιστές.

Θεσσαλονικείς και Ολλανδοί στο Launchpad των Google Developers

Από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Launchpad των Google Developers στη Θεσσαλονίκη, ένα γεγονός που προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Δεκάδες startups από την Ελλάδα και το εξωτερικό εξέφρασαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο τετραήμερο των εκδηλώσεων. Τελικά επελέγησαν 10, από τις οποίες οι 5 έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ η μία προέρχεται από την Ολλανδία.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων εργαζόμενοι της Google και ομιλητές από την παγκόσμια κοινότητα προγραμματιστών θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της Google. Στο τέλος του τετραήμερου όλες οι ομάδες θα κληθούν να κάνουν το pitching μπροστά σε όλο το κοινό του «Developers Playground», αλλά και των επισκεπτών της Διεθνούς Έκθεσης και οι καλύτερες ιδέες θα λάβουν περαιτέρω υποστήριξη για την πραγματοποίησή τους.

Ανάμεσα στους επιλεγμένους καλεσμένους, που θα κάνουν εξειδικευμένες παρουσιάσεις και ομιλίες, είναι οι:

1. Jim Αθανασόπουλος | διευθύνων σύμβουλος Hellenic Entrepreneurship Award
2. Δημήτρης Στρατάκης | πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wellaby’s
3. Μιχάλης Ναλμπάντης | σύμβουλος στρατηγικής και branding
4. Γιώργος Πούλακας | διευθύνων σύμβουλος της Ad Hoc
5. Λουκάς Πιλίτσης και ο Μιχάλης Δημητρόπουλος | εκπρόσωποι του PJ Tech Catalyst Fund
6. Παναγιώτης Τσαντίλας | διευθύνων σύμβουλος του Palo
7. Σωτήρης Καραγιάννης |  Σύμβουλος Επιχειρήσεων
8. Δημήτρης Νικολαϊδης | Καθηγητής του City College Thessaloniki
9. Γιώργος Γεμενετζής | Google Certified Partner
10. Άγγελος Μαγκλής | διευθύνων σύμβουλος της Atlantis Consultants
11. Ιωάννης Ιγγλεζάκης | Επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ    

Φτιάξτε το δικό σας mobile app απλά και δωρεάν

Στο περίπτερο της Google στη ΔΕΘ θα βρίσκεται σήμερα ο Τούρκος Οτούν Σενγκούλ, επικεφαλής της Smartface, μιας online εφαρμογής που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας mobile applications για όλα τα smartphones και τα tablets.

Το smartface δημιουργήθηκε το 2011 στην Κωνσταντινούπολη από μια ομάδα νέων που ήθελε να δώσει κάτι καινούριο στην αγορά δισεκατομμυρίων των mobile εφαρμογών. Αυτό ήταν η δυνατότητα σε οποιονδήποτε γνωρίζει τη γλώσσα Javascript να δημιουργήσει μια εφαρμογή που να είναι συμβατή τόσο με το λογισμικό Ios όσο και με το Android.

Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα της εταιρείας μπορεί να κατεβάσει το full version της εφαρμογής εντελώς δωρεάν και όχι κάποιο trial version που, όπως λέει στη Voria.gr ο κ. Σενγκούλ, παρέχουν οι περισσότερες αντίστοιχες ιστοσελίδες. Από εκεί και πέρα μπορεί να προσθέσει κάποιο χαρακτηριστικό στην εφαρμογή από την πλειάδα των εργαλείων που παρέχονται (σχέδιο, χρώμα, δημιουργία κουμπιών εντολών κα), να γράψει τον κώδικα σε  Javascript και η εφαρμογή του είναι έτοιμη για να «περαστεί» στο smartphone ή το tablet του.

Η εφαρμογή smarface γνωρίζει σημαντική επιτυχία τα τελευταία χρόνια, καθώς την έχουν χρησιμοποιήσει πολλές χιλιάδες χρήστες σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό πως το smartface έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του mobile app της ING, ενώ και η Vodafone έχει δημιουργήσει δύο εφαρμογές μέσω της online πλατφόρμας.

Ο κ.  Σενγκούλ, που επισκέπτεται πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη, δηλώνει πως οι επισκέπτες της ΔΕΘ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες, ωστόσο, όπως σημειώνει, έχουν ακόμη να μάθουν πολλά.

Solve for στις 12 Σεπτεμβρίου

Ριζοσπαστικές τεχνολογικές ιδέες για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων θα παρουσιαστούν στο συνέδριο Solve For , που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στο πλαίσιο συμμετοχής των Google Developers στην 79η ΔΕΘ, σε συνεργασία με το μυστικό εργαστήριο της Google.

Το μυστικό εργαστήριο της Google δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μέρος, όπου κορυφαίοι επιστήμονες και οραματιστές συνεργάζονται για να βρουν καινοτόμες λύσεις σε μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, παντρεύοντας τις κορυφαίες τεχνολογίες με την επιστημονική θεωρία. Στα άδυτα αυτού του εργαστηρίου θα μπουν όσοι βρεθούν στη ΔΕΘ την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου.

Business Story
Off