Skip to main content

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής και η απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ

Άρθρο του Γιάννη Καλαϊτζίδη, μέλους της Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής, για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιάννη Καλαϊτζίδη*

Με την αναμενόμενη ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη των πρωτεργατών της ως διευθύνοντες εγκληματική οργάνωση κλείνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ένας κύκλος της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.

Κατά μια παράξενη σύμπτωση μια ολόκληρη δεκαετία που σημαδεύτηκε από ρατσισμό, μίσος, διχασμό, πολιτική ακρότητα και γενική αναστάτωση τελειώνει και με μια δικαστική απόφαση περιθωριοποιείται μια οργάνωση που πρωτοστάτησε σε όλα αυτά.

Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση φορώντας μόνο τον μανδύα ενός δήθεν πολιτικού κόμματος.

Ωστόσο, με έναν αντιστοίχως ιδιαίτερο τρόπο, η δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή έχει και κάποια άλλα απόνερα, για τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της ίδιας περιόδου.

Και φαίνεται ότι μια από τις παράπλευρες απώλειες της διαδικασίας είναι η ανάδειξη της πλήρους ηθικής απαξίωσης και της πολιτικής κατάντιας του ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Κοντονής καταδεικνύεται ότι το κόμμα του που κυβέρνησε την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που οι ψηφοφόροι του και οι άλλοι πιστεύουν.

Ή μάλλον δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν.

Ο Σύριζα δεν είναι ένα κόμμα που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής.

Δεν είναι ένα κόμμα που έχει δυνατότητες να εμπνεύσει και να αρθρώσει εποικοδομητικό λόγο.

Δεν είναι ένα κόμμα που διαθέτει το υπόβαθρο να επεξεργαστεί τις συνθήκες του μεταβαλλόμενου κόσμου μετατρέποντας την σε παραγωγή πολιτικής.

Δεν είναι ένα κόμμα το οποίο γνωρίζει σε ποιους απευθύνεται και τι έχει να τους προσφέρει, πέραν από τις λαικιστικές κραυγές.

Δεν είναι ένα κόμμα που εντέλει διαθέτει την ικανότητα να δει τι έκανε λάθος, γιατί αποδοκιμάστηκε πώς θα ανασυνταχθεί και το πώς θα διεκδικήσει και πάλι (θεωρητικά μιλώντας) την διακυβέρνηση της εξουσίας.

Διαρκώς και υποκριτικά ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του Σύριζα διακηρύττουν ότι διακατέχονται από αρχές και αξίες και ότι είναι στον σωστή πλευρά της ιστορίας ότι αγωνίζεται για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και διάφορα άλλα τέτοια κενά περιεχομένου.

Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά ο Σύριζα ήταν απλώς ένα ιστορικό ατύχημα, ένα κόμμα ρηχό και ασπόνδυλο, το οποίο μεταχειρίστηκε με κάθε αθέμιτο τρόπο την άσκηση εξουσίας και επιχείρησε με κάθε μέσο να εξαρθρώσει θεσμικά αντίβαρα και δικλείδες ασφαλείας  του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Όπως αποδείχθηκε οι εκτιμήσεις μας και οι προβλέψεις μας ήταν σωστές.  

Χάνοντας την διακυβέρνηση της εξουσίας ο Σύριζα οδηγείται στην αποσύνθεση, στην αναξιοπιστία, και στην πολιτική απαξίωση.

Η πορεία στην οποία έχει βρεθεί πολύ δύσκολα μπορεί να αντιστραφεί.

Γι’ αυτό και η ανάγκη για την ανασυγκρότηση της Μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης που κατασυκοφάντησε και προσπάθησε να πλαστοπροσωπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σήμερα πιο επιτακτική από πότε.

*Ο Γιάννης Καλαϊτζίδης είναι μέλος της Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής