Skip to main content

Η καθυστερημένη άφιξη του Τσίπρα στα Σκόπια και οι εθνικοί ύμνοι

Τα παραμυθάκια για το ότι δεν ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι , ο σκοπιανός Τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα και οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ.

Αναρωτήθηκα εχθές γιατί δεν ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια. Την απάντηση έδωσε η κυβέρνηση των Σκοπίων -όχι σε μένα, αλλά στην αντιπολίτευσή της-, ότι αυτό συνέβη λόγω της καθυστέρησης της άφιξης του αεροσκάφους με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Είπε ότι, προκειμένου να ανταποκριθεί σε όλες τις δραστηριότητες της ημερήσιας διάταξης, όλα τα συμβάντα του πρωτοκόλλου κατά τη διάρκεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένης της φρουράς, των λουλουδιών, των στρατιωτικών τιμών, της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου κλπ, παραλείφθηκαν.

Αυτά είναι παραμυθάκια. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δώσεις σε κάποιον λουλούδια; Η δε φρουρά για απόδοση τιμών, δεν μπορεί να καθυστερήσει κάποιον, αφού ούτως ή άλλως την ίδια διαδρομή έκαναν οι δυο πρωθυπουργοί. Επομένως, τα πέντε λεπτά που χρειάζονται για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων είναι το πρόβλημα;

Ο Ζάεφ είπε, ότι ο "μακεδονικός" ύμνος δεν αμφισβητήθηκε, ούτε αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Για το δεύτερο είναι σίγουρο, ότι κανείς από την ελληνική πλευρά δεν ενδιαφέρθηκε να απαλειφθούν οι πολλές αναφορές στην "Μακεδονία" που έχει ο ύμνος. Για το πρώτο δεν ξέρω αν αμφισβητήθηκε, ή αν απέφυγε σκόπιμα ο Ζάεφ να επιτρέψει την ανάκρουση, για να μη γίνει αντιληπτό τι λέει ο ύμνος παρουσία των Ελλήνων. Μεταξύ των παρισταμένων υπήρχαν πολλοί με εθνική ευαισθησία.

Ο σκοπιανός Τύπος γράφει για την Ελλάδα που θα προστατεύσει τον εναέριο χώρο τους. Σημειώνει όμως ότι: «Η Ελλάδα δεν θέλει χρήματα. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου, το Μαυροβούνιο θα πληρώσει πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ γι’ αυτό, ενώ ο Τσίπρας τονίζει ότι θα το κάνει χωρίς αποζημίωση». Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν κάνει την δωρεά από δικά του χρήματα, αλλά από τα δικά μου. Γιατί;

Υπάρχει και ένας σκωπτικός πρωτοσέλιδος τίτλος: «Ιστορική επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: Η Ελλάδα θα μας φυλάει τον ουρανό, εμείς θα τους "φυλάμε" τα αγάλματα», γράφει η Βέσνικ.

Ο τραμπουκισμός μπήκε στην καθημερινότητά μας. Στον "αέρα" βρίσκεται ξανά το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ μετά το "ναυάγιο" στην Καλαμάτα πριν από λίγες ημέρες, καθώς νέα επεισόδια σημειώθηκαν εχθές στη Ρόδο. Ομάδα ανθρώπων εισέβαλε στο συνεδριακό κέντρο και έγινε ο κακός χαμός. Δείγμα του πολιτιστικού μας επιπέδου.

Οι συνδικαλιστές μας πάντως είναι πολύ καλομαθημένοι. Τα συνέδριά τους γίνονται σε ακριβά ξενοδοχεία, και με τα πούρα πληρωμένα. Δεν καταδέχεται η υψηλότητά τους να κάνουν κάποια συνέδριο στα Τρίκαλα, στην Ξάνθη ή τα Γρεβενά. Να γιατί παλαιότερα συνιστούσα στους γονείς να σπουδάσουν τα παιδιά τους συνδικαλιστές, ή κομματικούς αφισοκολλητές. Σίγουρη καριέρα.

Άρχισαν οι Σκοπιανοί να καταλαβαίνουν ότι με την άνοδο στην εξουσία πατριωτικής κυβέρνησης, ίσως έχουν δυσκολίες. «Μετά από όλες τις παραχωρήσεις, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα μας εμποδίσει στο μέλλον κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Τόνισε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Αθήνα «δεν θα κατεβάσει τη ράμπα στα Σκόπια». Τουλάχιστον, αυτό απειλεί ο αρχηγός του πιο δημοφιλούς ελληνικού κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε, ο οποίος υποσχέθηκε στους παραγωγούς της Θεσσαλονίκης ότι θα ενεργήσει για την προστασία των προϊόντων και των εμπορικών σημάτων με την επωνυμία "Μακεδονικός/ή" των εταιρειών της Ελλάδας, που χρησιμοποιούν το όνομα αυτό για να επισημάνουν τα προϊόντα τους.