Skip to main content

Η Κεντρική Αγορά «σώζει» 6.000 μερίδες για αυτούς που έχουν ανάγκη

Αύριο ξεκινάει πιλοτικά το πρόγραμμα διάσωσης τροφής από ανακτημένα αγροδιατροφικά προϊόντα που υλοποιεί η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.

Σε μια περίοδο που η εικόνα ανθρώπων να μαζεύουν απομεινάρια τροφίμων από τις λαϊκές αγορές και τα σκουπίδια είναι πια συνηθισμένη, προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι κάθε ημέρα πετιούνται τόνοι τροφίμων στον νομό Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί ότι στα σκουπίδια καταλήγουν κάθε ημέρα περίπου πέντε τόνοι φρούτων και λαχανικών από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, από τους οποίους το 30%, 1,5 τόνοι, εκτιμάται πως είναι κατάλληλοι για κατανάλωση.

«Βλέποντας την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι», τόνισε ο Δημήτρης Χαμπίδης, πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) μιλώντας στη Voria.gr.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε η ιδέα για το πρόγραμμα «Save the Food», το οποίο αποτελεί την πρώτη οργανωμένη δράση διάσωσης τροφής από ανακτημένα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Η δράση ξεκινάει αύριο πιλοτικά και μετά από περίπου έναν μήνα δοκιμαστικής περιόδου αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνεται διαλογή προϊόντων μέσα στην αγορά κατά την οποία θα διαχωρίζονται τα τρόφιμα που είναι κατάλληλα για κατανάλωση και αυτά που θα οδηγούνται σε κομποστοποίηση. Σύμφωνα με τον κ. Χαμπίδη, εκτιμάται πως τα τρόφιμα που ανακτώνται και θα διαμοιράζονται θα αντιστοιχούν σε 6.000 μερίδες ημερησίως.

Η ΚΑΘ συνεργάζεται με 15 φορείς, μεταξύ των οποίων 7 - 8 κοινωνικά παντοπωλεία δήμων της Θεσσαλονίκης, μέσω των οποίων θα διοχετεύονται τα προϊόντα για να μοιραστούν έπειτα σε πολίτες, μέλη ευπαθών ομάδων.

Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης κατάφερε να εντάξει τη δράση στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020, το οποίο της εξασφαλίζει ευρωπαϊκά κονδύλια που της επιτρέπουν να δημιουργήσει γραφείο στο οποίο να στεγάζεται η δράση, να προσλάβει προσωπικό αλλά και να προμηθευτεί καταψύκτες όπου θα μπορεί να φυλάττει τα προϊόντα. 

Στόχος του «Save the Food» είναι, όπως σημειώνει ο κ. Χαμπίδης, η δράση να διατηρηθεί μετά τα δύο χρόνια που θα τελειώσει η χρηματοδότηση του προγράμματος και μάλιστα να επεκταθεί με την ένταξη σε αυτή λαϊκών αγορών και τοπικών συνεταιρισμών. 

«Αν παράγει ένας συνεταιρισμός μια πιπεριά σε στραβό σχήμα, η οποία δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να φαγωθεί κιόλας. Δεν έχει τίποτα λιγότερο από τις υπόλοιπες πιπεριές. Τέτοιου είδους προϊόντα μπορούν να διατίθενται στις ευπαθείς ομάδες» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο κ. Χαμπίδης πιστεύει ότι αν στο πρόγραμμα ενταχθούν και άλλοι φορείς, αυτό θα καταφέρει να εξασφαλίσει σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα έως και 50.000 μερίδες ημερησίως.

Ανάμεσα στα σχέδια του κ. Χαμπίδη είναι επίσης και η δημιουργία ενός συστήματος επεξεργασίας και μεταποίησης των τροφίμων μετά το πέρας των δύο ετών. Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι έχει προσεγγίσει φορείς όπως το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ, το Μετρό και την Εγνατία για χρηματοδότηση του πρότζεκτ μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και έχουν καταρχάς ανταποκριθεί θετικά.

Ο πρόεδρος της ΚΑΘ επισημαίνει ακόμα σύντομα αναμένεται να καλυφθούν και κάποια νομοθετικά κενά που υπάρχουν αναφορικά με την παραχώρηση τροφίμων, όπως η απαλλαγή από τον ΦΠΑ, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα.

«Οι πωλητές πρέπει να είναι σίγουροι πως συμμετέχοντας στη δράση αυτή, δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα», αναφέρει.

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα η κακή διαχείριση φαγητού

Η σπατάλη μεγάλων ποσοτήτων φαγητού την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, περίπου το 1/3 του φαγητού που προορίζεται για κατανάλωση πετιέται στα κουπίδια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πράγματα είναι εξίσου αποκαρδιωτικά καθώς κάθε χρόνο καταλήγουν στις χωματέρες 88 τόνοι τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ευρωπαίος πολίτης πετάει στα σκουπίδια 173 κιλά τροφίμων ανά έτος.

Στην Ελλάδα το νούμερο αυτό σύμφωνα με στοιχεία του 2010 είναι 80 κιλά ανά άτομο κάθε χρόνο.