Skip to main content

Σε Πάρκο Τροφίμων μεταμορφώνεται η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης

Στόχος να πωλούνται στην ΚΑΘ όλα τα πρώτης μεταποίησης τρόφιμα. Κάλεσμα στους Θεσσαλονικείς για αγορές σε τιμές χονδρικής στις 22 Δεκεμβρίου.

Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης αλλάζει ως τις αρχές του 2018 και μετεξελίσσεται σε ένα μεγάλο Πάρκο Τροφίμων και καλεί τους καταναλωτές, στις 22 Δεκεμβρίου, σε μία ημέρα αφιερωμένη σε αυτούς, να ψωνίσουν σε τιμές χονδρικής, αλλά και να τη γνωρίσουν και να μάθουν για τα σχέδια ανάπτυξης του μεγάλου αυτού χονδρεμπορικού κέντρου που εφοδιάζει όλη τη βόρειο Ελλάδα ως και τη Λάρισα, αλλά και τα Βαλκάνια.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ Α.Ε. γεωπόνος Δημήτρης Χαμπίδης, την προηγούμενη εβδομάδα ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την εκσυγχρονισμό και διεύρυνση της Αγοράς, με τη μετατροπή της σε Πάρκο Τροφίμων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο και ακολουθώντας στα ίχνη της την κεντρική αγορά της Αθήνας (ΟΚΑΑ).

"Επιδίωξή μας είναι να μπορούν να πωλούνται από την ΚΑΘ όλα τα πρώτης μεταποίησης τρόφιμα κι όχι μόνο τα οπωρολαχανικά και τα κρέατα, όπως γίνεται ως και σήμερα. Για να μετεξελιχθεί η Αγορά σε Πάρκο Τροφίμων, θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις όχι πολύ μεγάλες, της τάξης των 2-3 εκατ τις οποίες μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αλλά και τμήματα αυτών να εντάξουμε σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα", είπε ο κ. Χαμπίδης προσθέτοντας:

"Σαν Πάρκο Τροφίμων θα προσελκύσουμε μεγαλύτερο αριθμό χονδρεμπορικών επιχειρήσεων αλλά και πελατών δικών τους. Ήδη επιχειρήσεις που διατηρούν καταστήματα και έχουν μέρος των δραστηριοτήτων τους εκτός ΚΑΘ, έδειξαν ενδιαφέρον".

Με τη νέα της μορφή η ΚΑΘ θα έχει αυξημένο συντελεστή δόμησης και κάλυψης οπότε θα επεκταθεί καθ' ύψος, ενώ θα κατασκευαστεί και ένα κτήριο πάρκινγκ για να απελευθερωθεί μη δομημένος χώρος. Στα 220 στρέμματα έκτασης υπάρχουν στεγασμένα 40.000 τ.μ., 280 καταστήματα στη Λαχαναγορά και 24 στη Κρεαταγορά, όλα μισθωμένα.

Οι 200 επιχειρήσεις φρούτων και λαχανικών διακινούν το έτος περί τα 500 εκατομμύρια προϊόντα. Οι 22 επιχειρήσεις κρεάτων διακινούν την εβδομάδα 600-800 τόνους κρεάτων. Το 20%-30% των προϊόντων κατευθύνονται στα Βαλκάνια με μεγαλύτερη αγορά τη βουλγαρική. Στην αγορά εργάζονται, με διάφορες ιδιότητες, περί τα 1.000 άτομα ενώ η ΚΑΘ έχει προσωπικό μόνο 20 άτομα. Στο χώρο της ΚΑΘ καθημερινά κινούνται περί τις 4.000-5.000 κόσμου και περνάνε την πύλη της σχεδόν 2.500 οχήματα.

Το "όνειρο" της ΚΑΘ είναι η δημιουργία, στους ίδιους χώρους, μελλοντικά, μίας νέας αγοράς, καινούργιων υποδομών που όμως θα απαιτούσαν επένδυση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Ένα πιο εύκολα πραγματοποιήσιμο όνειρο είναι η δημιουργία ενός κέντρου AgroLogistics, στη Θεσσαλονίκη, αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την ΚΑΘ ή από φορέα στον οποίο θα συμμετέχει και η ΚΑΘ. Για τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου απαιτείται έκταση 100 στρεμμάτων, που υπάρχουν τέτοιες στην περιοχή.

Η ΚΑΘ θέλει τον εκσυγχρονισμό της αγοράς, όχι μόνο σε ότι αφορά το κτηριακό απόθεμα αλλά και στα συστήματα οργάνωσης και λειτουργίας γι' αυτό και επενδύει σε αυτοματισμούς και Πληροφορική.

Όμως η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου και συνεργαζόμενη με τους εμπόρους της ΚΑΘ, σχεδιάζει ένα επενδυτικό στο πλαίσιο του Ιnterreg Ελλάδας- Βουλγαρίας, για να αξιοποιούνται και να μη πετιούνται τα προϊόντα που μένουν αδιάθετα.

Σήμερα, προμηθεύει δωρεάν με φρούτα και λαχανικά 22 κοινωνικούς φορείς και όπως είπε ο κ. Χαμπίδης, αναζήτησε τρόπους για να αξιοποιούνται οι 5-6 τόνοι τροφίμων που καθημερινά πετιούνται παρότι είναι κατάλληλα για κατανάλωση.

Στο πλαίσιο λοιπόν του Interreg θα δημιουργήσει υποδομή σε ψυκτικούς χώρους, για να συντηρούνται αλλά και να καταψύχονται τρόφιμα τα οποία, στη συνέχεια, με φορτηγάκι θα διανέμει σε φορείς που δεν έχουν μεταφορικά μέσα.

Θέλοντας να έρθει πλησιέστερα στους καταναλωτές για να την γνωρίσουν, η ΚΑΘ μαζί με τον Σύνδεσμο Εμπόρων της Αγοράς, οργανώνει μία γιορτή για τον κόσμο την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, παραμονές Χριστουγέννων. Tην ημέρα εκεινη, οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίσουν σε τιμές χονδρικής.

Η ΚΑΘ, εταιρεία που ανήκει κατά 100% στο δημόσιο, είναι διαχρονικά κερδοφόρα. Έχει ετήσια έσοδα κοντά στα 5 εκατ. (μειώθηκαν κατά 250.000 ευρώ μετά την αποχώρηση του Β'Τελωνείου) ενώ το 2016 τα κέρδη της προβλέπεται ότι θα είναι στη περιοχή των 500.000 ευρώ.