Skip to main content

Η Κίνα απειλεί με αντίμετρα τις ΗΠΑ για το μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά να σταματήσουν οι Αμερικανοί το διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Οι πολιτικοί των ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να ζητούν διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου για να αποφευχθεί η «βλάβη» των διμερών σχέσεων και η Κίνα θα λάβει «αντίμετρα» εάν χρειαστεί, δήλωσε τη Δευτέρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε: ΗΠΑ: Προς διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών του Πεκίνου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν θα παραστούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, ανέφερε το CNN την Κυριακή.

Όσοι ζητούν μποϊκοτάζ θα πρέπει να σταματήσουν «για να μην επηρεαστεί ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών σε σημαντικούς τομείς», δήλωσε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

«Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να προσκολληθούν ηθελημένα στην πορεία τους, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε τον περασμένο μήνα ότι εξέταζε ένα τέτοιο διπλωματικό μποϊκοτάζ για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αποκαλεί η Ουάσιγκτον ως γενοκτονία κατά των μουσουλμάνικών μειονοτήτων. Η κυβέρηση δέχεται πιέσεις από ακτιβιστές και μέλη του Κογκρέσου να παραλείψει τους αγώνες.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του CNN την Κυριακή. Τέσσερις πηγές με γνώση του τρόπου σκέψης της κυβέρνησης δήλωσαν προηγουμένως στο Reuters ότι υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση εντός του Λευκού Οίκου να κρατηθούν Αμερικανοί αξιωματούχοι μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Το CNN ανέφερε ότι το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ δεν θα εμπόδιζε τους αθλητές του να συμμετάσχουν στους αγώνες.