Skip to main content

Η κοινωνία στο προσκήνιο, μια «Νέα Αλλαγή» είναι εφικτή

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Οι πολιτικές και οι τέσσερις προτεραιότητες για την επόμενη μέρα, για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.

του Νίκου Σδούγγου*

Για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο, πρέπει να είναι χρήσιμο. Για να είναι χρήσιμο πρέπει να διατυπώνει λόγο, να διατυπώνει πολιτικές. Πολιτικές χρήσιμες για την ελληνική κοινωνία. Και επειδή ζουμε σε ένα περιβάλλον με πεπερασμένους πόρους, οι πολιτικές μας πρέπει να έχουν μια ιεράρχηση.

Προτεραιότητες:

1η προτεραιότητα
Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις – όχι μόνο κατανάλωση. Ακούγεται ωραίο αλλά είναι δύσκολο

2η προτεραιότητα
Οι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν πρωτίστως προς τις νέες γενιές. Όχι τη νεολαία γενικά ΑΛΛΑ προς τους εργαζόμενους.
Αυτούς που σήμερα παράγουν – αυτούς που θέλουν σήμερα να κάνουν οικογένεια. Αυτούς που δημιουργούν τον νέο πλούτο.
Αν αυτοι τα κατεφέρουν ΤΟΤΕ θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα κανονικό ισχυρό κοινωνικό κράτος, θα έχουμε καλές συντάξεις , καλή ποιότητα ζωής.

3η προτεραιότητα
Δημογραφία. Αν δεν κάνουμε παιδιά – ό,τι άλλο και αν κάνουμε δεν θα φτάνει για την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει στήριξη της γονεϊκόητας

4η προτεραιότητα
ΠΑΣΟΚ δίπλα στον πολίτη.
Εκεί που μένει, εκεί που προσπαθεί να μετακινηθεί με τη δημόσια συγκοινωνία.
Εκεί που θέλει να βγει την βόλτα του σε ένα αστικό περιβάλλον με πράσινο.
Εκεί που θέλει να τον περιθάλψουν εάν αρρωστήσει.
Να τον εξυπηρετήσουν εάν χρειαστεί κάτι από τη δημόσια διοίκηση.
Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα.
Το νόημα όμως είναι άλλο.

Ιεράρχηση - Προτεραιότητες

Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και οι επιλογές για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι συγκεκριμένες και δύσκολες. Όμως εμείς στο ΠΑΣΟΚ έτσι αντιλαμβανόμαστε τον ιστορικό μας ρόλο. Οι προοδευτικές διακυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, άφησαν ένα ξεκάθαρο στίγμα στην ελληνική κοινωνία. Ένα στίγμα, που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα. Ένα στίγμα που πρέπει να υπερασπιζόμαστε, και πάνω σε αυτό να χτίσουμε την πρόταση μας για την επόμενη μέρα, για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.

Σκοπός μας δεν είναι η εξουσία σαν λάφυρο. Σκοπός μας είναι να εκφράσουμε τους μη προνομιούχους, τους ανέργους, τις οικογένειες που ζορίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Αν εκφράσουμε αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας, τότε μόνο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα ξαναγίνει πρωταγωνιστής.

Ερχόμαστε από πολύ μακριά

Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει ιστορικά να εκφράσει τον μεσαίο χώρο. Αυτόν που ο ΣΥΡΙΖΑ ευκαιριακά εξαπάτησε, υφαρπάζοντας 3 φορές την ψήφο του και εν συνεχεία λοιδόρησε με την διακυβέρνησή του. Η Νέα Δημοκρατία ήρθε το 2019 στην εξουσία ως μια λύση ανάγκης απέναντι στην καταστροφική τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ως Κίνημα Αλλαγής, χρέος μας σήμερα, είναι να αποτελέσουμε ένα κόμμα χρήσιμο με παρελθόν και μέλλον, να βγούμε μπροστά, με νέα πρόσωπα, νέα στελέχη στις τοπικές κοινωνίες και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, που χτυπά η καρδιά των δυναμικών και παραγωγικών ηλικιών, άνθρωποι από όλο το ηλικιακό και κοινωνικό φάσμα, άνθρωποι από τα σπλάχνα της κοινωνίας.

Έχουμε την γνώση των θεμάτων, και την θεσμική μνήμη της διακυβέρνησης. Συνδεθήκαμε στο παρελθόν με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χώρας. Είναι ώρα για λύσεις. Λύσεις κάποιες φορές δύσκολες και δυσάρεστες. Μπορούμε και πάλι να γίνουμε χρήσιμοι, με ένα μετριοπαθές αλλά ταυτόχρονα και ριζοσπαστικό πρόγραμμα, με σχέδιο, με όραμα και πολιτικές με την κοινωνία στο επίκεντρο. Μια νέα Αλλαγή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Είναι στο χέρι μας.

*Ο Νίκος Σδούγγος είναι πολιτικός επιστήμονας και υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής