Skip to main content

Η κυριαρχία Τζιτζικώστα, τα πάνω και τα κάτω στις εκλογές

Καταλυτική η αποδοχή του νυν περιφερειάρχη στην Κεντρική Μακεδονία. Σε ρηχά νερά οι υπόλοιποι. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών.

Η σαρωτική νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ερμηνείες σε σχέση με το ποιος είναι κραταιός και ποιον θέλουν για περιφερειάρχη τους οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το συντριπτικό ποσοστό γύρω στο 62% είναι το μεγαλύτερο που πέτυχε συνδυασμός περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα, ενώ και η απόσταση του δεύτερου είναι ενδεικτική της σταθερότητας της επιλογής των ψηφοφόρων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά του στο αστικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης. Όπου είναι αστείο να το εκτιμήσει κάποιος όταν μιλάει ακόμη κι εκεί για ποσοστά άνω του 54% ή του 58%. Μόνον στο δήμο Νεάπολης – Συκεών καταγράφει ένα ποσοστό λίγο πάνω, λίγο κάτω από το 52%.

Απόλυτος κυρίαρχος, καθώς σε μόλις επτά από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, λαμβάνει ποσοστό κάτω του 60%! «Κάστρα» του κ. Τζιτζικώστα ο δήμος Αλμωπίας, όπου παίρνει ποσοστό... Τσαουσέσκου, κοντά στο 72,5%, όπως και άλλοι 12 Δήμοι, στους οποίους έχει ποσοστό πάνω από 66% (Χαλκηδόνας, Κασσάνδρας, Σιντικής, Σκύδρας, Δέλτα, Λαγκαδά, Νέας Ζίχνης, Αλεξάνδρειας, Πύδνας – Κολινδρού, Κατερίνης, Σιθωνίας και Ωραιοκάστρου).

Για την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα δε χωρούν πολλά σχόλια. Η αποδοχή του είναι σχεδόν καθολική. Παίρνει περισσότερες από 500.000 ψήφους, σε ένα σύνολο 850.000. Και μόνο το νούμερο είναι εντυπωσιακό.

Σε αυτό το δύσκολο τοπίο και με δεδομένη τη δεύτερη θέση, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, κατόρθωσε να πάρει το μεγαλύτερο αριθμό των ΣΥΡΙΖΑίων ψηφοφόρων της Κεντρικής Μακεδονίας, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου το 2014, με τις τότε ευνοϊκές συνθήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ, πήρε ποσοστό 11,73%. Υπό πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, ο κ. Γιαννούλης πήρε ανάλογο ποσοστό και φαίνεται να φτάνει και τον απόλυτο αριθμό ψήφων του 2014. Συνυπολογίστε, πέρα από την κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη «Συμφωνία των Πρεσπών» και τη μεγαλύτερη φέτος αποχή. Ο κ. Γιαννούλης θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος από την ξεκάθαρα δεύτερη θέση και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητά του.

Από την άλλη ο Χρήστος Παπαστεργίου κινήθηκε σε αναμενόμενα ποσοστά, κοντά σε εκείνα του ΚΙΝΑΛ πανελλαδικά, αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία. Συγκέντρωσε τις κομματικές ψήφους και μόνο.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, Σωτήρης Αβραμόπουλος και της Χρυσής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης, που κατέγραψαν τη σημαντική μείωση των ποσοστών των κομμάτων τους στις φετινές εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 η παράταξη του ΚΚΕ είχε λάβει ποσοστό κοντά στο 8% και φέτος δεν φτάνει στο 6%, ενώ η παράταξη της Χρυσής Αυγής που το 2014 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ίδιο επικεφαλής είχε λάβει ποσοστό 8,74%, φέτος δεν λαμβάνει ούτε 4%.

Ο υποψήφιος των οικολόγων, Φίλιππος Γκανούλης, κατόρθωσε να συγκρατήσει το ποσοστό του 2014 και μάλιστα αναμένεται, λόγω απλής αναλογικής να εκλέξει δύο περιφερειακούς συμβούλους έναντι του ενός. Ενισχυμένη και επιτυχημένη υποψηφιότητα.

Μεγάλη είναι η επιτυχία του Γαβριήλ Αβραμίδη. Στέλεχος των ΑΝΕΛ, που ήταν περιφερειακός σύμβουλος του Απόστολου Τζιτζικώστα, ανέλαβε να κάνει μόνος του μια εκστρατεία μικρή σε διάρκεια και να πάρει ποσοστό άνω του 2%.

Τα χαμηλά ποσοστά της ΛΑΕ κατέγραψε και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Φτάνει κοντά στο 2%, όταν λόγω της αναγνωρισιμότητας της ίδιας και της σημαντικής δουλειάς που έκανε, τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο, όσο και στην προεκλογική περίοδο, οι προσδοκίες ήταν σαφώς μεγαλύτερες.

Πτώση και μάλιστα σημαντική σε σχέση με το 2014 και για τον υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Θανάση Αγαπητό. Έχασε σχεδόν μια μονάδα από το ποσοστό του 2014 και παρότι θα εκπροσωπηθεί εκ νέου στο περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για την κάθοδο.

Ο Δημήτρης Βάνης είναι η πιο hot υποψηφιότητα στις φετινές περιφερειακές εκλογές. Υποψηφιότητα προσωπική, της τελευταίας στιγμής, χωρίς κομματικές στηρίξεις, που κατόρθωσε να πιάσει ένα ποσοστό λίγο κάτω του 1% και να κερδίσει λόγω απλής αναλογικής και έδρα στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Πιο επιτυχημένα δεν γινόταν.