Skip to main content

Μειώθηκε στο μισό ο φόρος στο κρασί - Ψάχνουν για νέα ισοδύναμα (upd)

Μετά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του ύψους του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, στα 20 λεπτά το λίτρο.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση στο μισό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, εξετάζοντας παράλληλα εναλλακτικές επιλογές, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ύψους 390 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής, με ειδική τροπολογία, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, απο τα 40 λεπτά το λίτρο που προέβλεπε η αρχική διάταξη, μειώνεται στο μισό, στα 20 λεπτά το λίτρο (δηλαδή σε 15 λεπτά ανά φιάλη). Ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι η επιβάρυνση δεν αφορά τα ελληνικά κρασιά που εξάγονται, αλλά αφορά όσα καταναλώνονται στην Ελλάδα, δηλαδή και τα εισαγόμενα.

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζοται, ως ισοδύναμα, είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πιο "σκληρά" οινοπνευματώδη ποτά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αυτή τη στιγμή οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν για ισοδύναμα μέτρα που θα συνδυαστούν με το μικρότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και θα επιτρέψουν, μαζί με το τέλος στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ, την κάλυψη του συνόλου των εσόδων από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πιο «σκληρά» οινοπνευματώδη ποτά (βότκα ουίσκυ κτλ).

Εντωμεταξύ, εδώ και λίγη ώρα αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναδρομικά από 20 Ιουλίου, καθώς κατατέθηκε επιτέλους η σχετική τροπολογία.

Ο ΦΠΑ που έχει ενδεχομένως καταβληθεί, θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθείς και επιστρέφεται, ενώ τυχόν πρόστιμα διαγράφονται και επίσης επιστρέφονται. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την κατάργηση του μέτρου προκαλείται απώλεια εσόδων 390 εκατομμυρίων ευρώ.