Skip to main content

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί λόγω… εθνικισμού των Αλβανών των Σκοπίων!

Πολιτικοί αναλυτές και διεθνολόγοι τόνιζαν ότι έπρεπε να διαχωριστεί επακριβώς στη Συμφωνία των Πρεσπών η υπηκοότητα από την εθνότητα, πλην του Κοτζιά

Μόνον στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά. Δηλώνει κατενθουσιασμένη η κυβέρνηση επειδή ο αλβανικός εθνικισμός επιχειρεί να καλύψει την απουσία της Ελλάδας από τα δρώμενα στα Σκόπια.

Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, εκπροσωπούντες τα κόμματά τους, υπέβαλαν σειρά τροπολογιών, με παρόμοιο περιεχόμενο, επί της τροπολογίας που παρουσίασε η κυβέρνηση στο άρθρο 2, παράγραφος 2 του Συνταγματικού Νόμου, και ζητούν επί της ουσίας να αναφέρεται ότι:

«Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Και αυτό το ζητούν -και το ζητούσαν από πριν- επειδή ως Αλβανοί αρνούνται να χαρακτηριστούν ως μακεδονική εθνότητα.

Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές και διεθνολόγοι τόνιζαν ότι έπρεπε να διαχωριστεί επακριβώς, στην Συμφωνία των Πρεσπών, η υπηκοότητα από την εθνότητα, πλην του κ. Ν. Κοτζιά που επέμενε, και επιμένει, ότι δεν υπάρχει διαφορά. Και ερωτάται, όπως και ο κ. Α. Τσίπρας που το αποδέχθηκε, αφού δεν υπάρχει διαφορά, γιατί τώρα η κυβέρνηση θριαμβολογεί που την διάκριση την ζητούν οι Αλβανοί;

Δήλωσαν κυβερνητικές πηγές: «Μετά τις τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές της πΓΔΜ, με τις οποίες ζητούν να διευκρινιστεί στο Συνταγματικό Νόμο της γείτονος αυτό που ούτως ή άλλως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα αλλά μόνο υπηκοότητα, καταρρέει με πάταγο και το τελευταίο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη».

Ξαναρωτώ πάλι. Αφού η κυβέρνηση λέγει ότι την διάκριση εθνότητας/υπηκοότητας την προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί δεν επενέβη στην σκοπιανή κυβέρνηση, ώστε να φέρει τη σωστή τροπολογία ο Ζόραν Ζάεφ, η οποία μάλιστα εγκρίθηκε από την Επιτροπή της Βουλής; Αν δεν έφερναν οι Αλβανοί τροπολογία επί της τροπολογίας, ο Ζάεφ θα περνούσε την δική του, χωρίς αντίδραση της κυβέρνησης της Ελλάδας.

Δόθηκε απάντηση από πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Οι πηγές του Μαξίμου στέρεψαν από ιδέες και καταφεύγουν ακόμη και στην αλβανική μειονότητα των Σκοπίων για να εξωραΐσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει και καμία τροπολογία δεν μπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς. Αν μπορούσε, ο κ. Ζάεφ και οι Σκοπιανοί συμπολίτες του δεν θα πανηγύριζαν ήδη ότι τους αναγνωρίστηκε η δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα».

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν φυσικά πόσες φορές έχω κάνει λόγο για την παραμονή αλυτρωτικών όρων στο νέο Σύνταγμα των Σκοπίων, ιδιαιτέρως στο προοίμιο και στο άρθρο 36, με αναφορά σε "μακεδονικούς απελευθερωτικούς αγώνες" -εννοώντας τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1944 έως 1949, όπου θεωρούν οι Σλάβοι των Σκοπίων ότι το ΚΚΕ αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από την… Ελλάδα- και σε "μακεδονικό" κράτος.

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος παρατηρεί ότι η Ελλάδα άφησε στην διάθεση της ΠΓΔΜ το περιεχόμενο των συνταγματικών τροποποιήσεων. Θα αναμενόταν ότι θα είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις, έστω άτυπες, για τα άρθρα και το περιεχόμενο που θα άλλαζε.

Προσθέτω, ότι η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να χορηγήσει αμνηστία σε ορισμένους από αυτούς που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017, αποτελεί ικανοποίηση όρου που έθεσαν οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του VMRO-DPNNE για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και απαίτησαν από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ τη χορήγηση αμνηστίας προκειμένου να συνεχίσουν τη στήριξή τους στην κοινοβουλευτική διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.

Σκεφτείτε επομένως, ότι η ιστορική πορεία της γειτονικής χώρας και της δικής μας, εξαρτάται από την χορήγηση αμνηστίας σε βιαιοπραγήσαντες. Τόσο πατριωτικά.