Skip to main content

Οι κλειστές τράπεζες μειώνουν το προβάδισμα του «όχι»

Το κλείσιμο των τραπεζών μέσα σε δύο ημέρες μείωσε την ψαλίδα μεταξύ «όχι» και «ναι», σε γκάλοπ για πρόθεση την πρόθεση ψήφου στο δημοψήφισμα.

Μεταστροφή στις προθέσεις των ψηφοφόρων εν όψει του δημοψηφίσματος έχει φέρει το κλείσιμο των τραπεζών.

Σύμφωνα με έρευνα της ProRata που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών καταγράφεται προβάδισμα του «Όχι». Μετά το κλείσιμο των τραπεζών, όμως, το «όχι» πέφτει στο 46% από 57% και το «ναι» ανεβαίνει στο 37% από το 30%.

Ένας στους δύο θεωρεί την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε δημοψήφισμα ορθή. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (86%) προτίθεται να προσέλθει στις κάλπες, γεγονός που δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων.

Το 38% των πολιτών χαρακτηρίζει λανθασμένη την επιλογή για προσφυγή σε δημοψήφισμα, το 7% «ούτε σωστή, ούτε λανθασμένη», ενώ το 5% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Ανάλογα με την κομματική τους τοποθέτηση, βάσει της ψήφου του Ιανουαρίου του 2015, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ λένε σε ποσοστό 77% «όχι» και 15% «ναι». Στη ΝΔ το 65% απαντά «ναι» και 22% «όχι», στο Ποτάμι 68% «ναι» και 21% «όχι», στο ΚΚΕ 57% «όχι» και 20% «ναι», στους ΑΝ.ΕΛ. 60% «όχι» και 31% «ναι», στο ΠΑΣΟΚ 65% «ναι» και 21% «όχι» και στη Χρυσή Αυγή 80% «όχι» και 20% «ναι».