Skip to main content

Η κοκαΐνη με... σφραγίδα NBA και Λεμπρόν και το σκοτεινό δρομολόγιο μέχρι τη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ναρκωτικών, οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Ελλάδα σημειώνουν ρεκόρ 25ετίας, ενώ αντίστοιχη είναι η τάση που καταγράφεται διεθνώς.

Σε νέα κατάσχεση κοκαΐνης με το λογότυπο «23» στη συσκευασία με τα ναρκωτικά προχώρησε η Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, πρόκειται για την 5η φορά τους τελευταίους μήνες που οι διωκτικές αρχές εντοπίζουν κοκαΐνη από την ίδια παρτίδα. Με το ίδιο δηλαδή χαρακτηριστικό σήμα που παραπέμπει στον αστέρα του αμερικανικού NBA, Λεμπρόν Τζέιμς.

Εχουν προηγηθεί αντίστοιχες κατασχέσεις σε Ζάκυνθο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στο Λουτράκι στο διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη παρτίδα κόκας αγγίζει τους 2,5 τόνους και διακινήθηκε μέσω Ελλάδας τον Φεβρουάριο, μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ.

Στην Καλλιθέα

Η τελευταία κατασχεθείσα ποσότητα ανέρχεται σε 2 κιλά και βρέθηκε στο σπίτι σεσημασμένου για ναρκωτικά Αλβανού, στην Καλλιθέα. Συνελήφθη προχθές από τη Δίωξη Ναρκωτικών και σε ειδική κρύπτη στο διαμέρισμά του βρέθηκαν ακόμα 44.000 ευρώ σε μετρητά. Φέρεται να διακινούσε τα ναρκωτικά χρησιμοποιώντας ένα μηχανάκι με μπαγκαζιέρα γνωστής εταιρείας διανομέων για να μην κινεί υποψίες.

Η ιστορία άρχισε να εκτυλίσσεται τον Μάρτιο, όταν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, έχοντας προφανώς πληροφορίες για εισαγωγή μεγάλου φορτίου κόκας από τη Λατινική Αμερική, πραγματοποίησαν ελέγχους σε 200 κοντέινερ με μπανάνες στον Πειραιά και άλλα 70 στη Θεσσαλονίκη. Παρά την κοπιώδη έρευνα, ωστόσο, τα ναρκωτικά δεν εντοπίστηκαν, με την εξέλιξη να πυροδοτεί ένταση μεταξύ Αστυνομίας και των τελωνειακών αρχών, στο Γ΄ Τελωνείο Πειραιά. Την ίδια εκείνη περίοδο, όμως, ένα δέμα με 1,1 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκε στη Ζάκυνθο. Για την ακρίβεια βρέθηκε στα ΚΤΕΛ Αττικής και οι αστυνομικοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ελεγχόμενη παράδοση για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον παραλήπτη, όπως κι έγινε. Πρόκειται για 38χρονο Αλβανό, ο οποίος τους καλοκαιρινούς μήνες εργαζόταν στα κλαμπ του νησιού.

Ενα μήνα αργότερα, και συγκεκριμένα την 1η Απριλίου, αστυνομικοί της Δίωξης είχαν συλλάβει σε Αθήνα, Ζωγράφου και Βουλιαγμένη τέσσερα άτομα, τρεις Αλβανούς και έναν Ελληνα, για κατοχή 10 κιλών κοκαΐνης. Τα τέσσερα από τα συνολικά δέκα πακέτα που ήταν κρυμμένα σε ένα ταξί και στο σπίτι ενός από τους συλληφθέντες έφεραν, επίσης, το λογότυπο «23».

Εκτοτε έχουν μεσολαβήσει ακόμα δύο παρόμοια περιστατικά με κατασχέσεις κοκαΐνης από την ίδια παρτίδα. Το ένα στη Θεσσαλονίκη και το πιο χαρακτηριστικό, στα τέλη Μαΐου, στο Λουτράκι. Εκεί οι αστυνομικοί βρήκαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου που είχε μισθώσει 45χρονος Βρετανός (σ.σ. μόνιμος κάτοικος Μάλαγας) 58 κιλά κόκας. Καθένα από τα πακέτα είχε πάνω στη συσκευασία τον αριθμό που φέρει στη φανέλα του ο αστέρας των Λος Αντζελες Λέικερς, Λεμπρόν Τζέιμς, ενώ η ίδια η κοκαΐνη έφερε εντύπωμα με την ένδειξη ΝΒΑ.

Το φορτίο των 297 κιλών

Βρετανοί ήταν και οι τρεις ναρκέμποροι που συνελήφθησαν τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη για εισαγωγή 297 κιλών κοκαΐνης μέσα σε φορτίο με μπανάνες από το Εκουαδόρ. Ο μυστικός αστυνομικός που είχε διεισδύσει στο κύκλωμα πείθοντάς τους ότι θα έβγαζε τα ναρκωτικά από το λιμάνι της συμπρωτεύουσας αντί αμοιβής και θα τα μετέφερε σε βίλα-κρησφύγετο κατέθεσε το εξής πολύ ενδιαφέρον: ότι σε χρόνο πριν από τη σύλληψή τους, οι τρεις Βρετανοί του είχαν αναφέρει ότι γνωρίζονταν προσωπικά με τα άτομα που είχαν εισαγάγει την κόκα με το λογότυπο «23». Ανήκαν σε διαφορετική, αλλά συνεργαζόμενη ομάδα. Του είχαν μάλιστα δείξει φωτογραφίες με πακέτα από τη συγκεκριμένη παρτίδα και φόντο ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό» προκειμένου να του αποδείξουν ότι επρόκειτο για γνήσια και κυρίως πρόσφατη φωτογραφία. Οπως του είπαν, το συγκεκριμένο φορτίο ήταν στο σύνολό του 2,4 τόνοι…

Ρεκόρ 25ετίας σημειώνουν οι κατασχέσεις στην Ελλάδα

Οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Ελλάδα σημειώνουν ρεκόρ 25ετίας, ενώ αντίστοιχη είναι η τάση που καταγράφεται διεθνώς. Στη χώρα μας η τελευταία απολογιστική έκθεση είναι αυτή του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ) για το 2020. Τι προκύπτει από αυτήν; Οτι απ’ όλες τις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών κατασχέθηκαν 1,7 τόνοι κοκαΐνης, δηλαδή ποσότητα 87% αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2019. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που έχει κατασχεθεί σε ετήσια βάση τα τελευταία 25 έτη στην Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΣΟΔΝ.

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα έχει καταλήξει στην έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, και η ευρωπαϊκή υπηρεσία Europol. Σε ολόκληρη την Ε.Ε. οι κατασχέσεις κοκαΐνης ανήλθαν το 2020 σε 214,6 τόνους, ποσότητα αυξημένη κατά 6% σε σχέση με το 2019. Ηταν η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που οι κατασχέσεις κοκαΐνης είχαν αυξητική τάση, με τα μεγαλύτερα φορτία να εντοπίζονται σε Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

Στην Ελλάδα, η πιο πρόσφατη μεγάλη κατάσχεση ήταν αυτή των 297 κιλών τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα 650 κιλά που εντόπισαν τον Απρίλιο μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες οι Ιταλοί της Guardia di Finanza είχαν προορισμό το λιμάνι της συμπρωτεύουσας. Τον Μάρτιο σε κοινή επιχείρηση Αστυνομίας και Λιμενικού κατασχέθηκαν 100 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα πάλι μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ. Παραλήπτης του νόμιμου φορτίου ήταν εισαγωγική εταιρεία φρέσκων φρούτων με έδρα τη Βέροια. Τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν η Δίωξη Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ που είχε εντοπίσει μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες από το λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ 33 κιλά κοκαΐνης. Στις αρχές Ιουνίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε δύο αλλοδαπούς που είχαν συλληφθεί στις αρχές του 2021 στη Θεσσαλονίκη για εισαγωγή 324 κιλών κόκας.

Η διακίνηση μεγάλων φορτίων ναρκωτικών μέσω Ελλάδας ευθύνεται για μια σειρά σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, όπως για παράδειγμα η δολοφονία ενός Βέλγου επιχειρηματία στη Βούλα το 2020 ή αντίστοιχα ενός 56χρονου ομοεθνούς του μερικά χρόνια νωρίτερα στον Νέο Κόσμο.

Πηγή: Καθημερινή