Skip to main content

Η Κομισιόν αποφασίζει σήμερα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκφράσει την επίσημη γνώμη της σχετικά με την υποψηφιότητα της Ουκρανίας - Βάση για συζήτηση στη σύνοδο κορυφής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεδριάζει στις 11:30 (ώρα Ελλάδας) για να εκφράσει την επίσημη γνώμη της σχετικά με την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην διαδικασία ένταξης μια ημέρα μετά την επίσκεψη των ισχυρότερων ηγετών του μπλοκ στο Κίεβο.

Ποτέ άλλοτε δεν θα έχει δοθεί τόσο γρήγορα γνωμοδότηση για την υποψηφιότητα χώρας για ένταξη στην ΕΕ, η οποία βέβαια πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη.

Η γνωμοδότηση θα χρησιμεύσει ως βάση για συζήτηση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, όπου οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας, αλλά με αυστηρούς όρους και γνωρίζοντας ότι η διαδικασία ένταξης θα διαρκέσει χρόνια ή και δεκαετίες.

Η επίσκεψη που σηματοδότησε την δέσμευση της ΕΕ

Η επίσκεψη των τριών ηγετών της ΕΕ, Μακρόν, Σόλτς και Ντράγκι στο Κίεβο, μια επίσκεψη που σημαδεύτηκε από τις φωτογραφίες των συντετριμμένων προσώπων τους, αντικρίζοντας την ισοπεδωμένη πόλη του Ιρπίν, πέρα από το συμβολικό της χαρακτήρα είχε σημαντική πολιτική σημασία.

Οι τρεις κορυφαίοι ηγέτες, επιβεβαίωσαν ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Δηλαδή η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, οι βασικοί πυλώνες χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής συντάσσονται στην ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μια κίνηση που θα πλήξει το Κρεμλίνο.
Θετικά μηνύματα για Ουκρανία

Αλλά σε ένα πρώιμο σημάδι ότι η πολιτική δέσμευση της Πέμπτης από τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ θα υπαγορεύσει την κατεύθυνση που φυσάει ο άνεμος, η Δανία-που θεωρείται από καιρό ως μια από τις πιο δύσπιστες χώρες όσον αφορά τη διεύρυνση, αποδέχτηκε χθες το βράδυ ότι θα δώσει το πράσινο φως για το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας, μόλις δει τις προτάσεις για τους όρους, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.