Skip to main content

Η Κομισιόν δίνει περιθώρια για τη Βόρεια Ιρλανδία

Ανάσα για τη βρετανική κυβέρνηση και για το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας που έχει μετατραπεί σε αγκάθι του Μπρέξιτ. Τις επόμενες βδομάδες οι συζητήσεις

Το πρώτο βήμα έγινε… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πάγωσε» τις νομικές διαδικασίες που είχε ξεκινήσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, με την ελπίδα να βρεθούν λύσεις για το πολυσυζητημένο Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας.

Η κίνηση ήρθε έξι ημέρες μετά την έκκληση του Βρετανού Υπουργού του Μπρέξιτ Λόρδου Φροστ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με έγγραφο 28 σελίδων για «πάγωμα» της περιόδου χάριτος αλλά και για επαναδιαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου, που πια έχει μετατραπεί σε βασικό αγκάθι της εφαρμογής του Μπρέξιτ.

Αν και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μόλις πριν λίγες ημέρες με δήλωσή της δεν άφησε κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης, τώρα η Επιτροπή δίνει όπως λέει τον «απαραίτητο χώρο» ώστε να εξετάσει τις προτάσεις της βρετανικής πλευράς για μεταρρύθμιση της συμφωνίας. Ενώ και η άμεσα ενδιαφερόμενη ιρλανδική κυβέρνηση βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος και δήλωσε πως θα εξετάσει τις βρετανικές προτάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Γουέστμινστερ καλωσόρισε την αλλαγή στάσης της Ένωσης και έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική απάντηση» επισημαίνοντας ότι «χρειάζονται ριζικές αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Πρωτοκόλλου».

Το «μπερδεμένο» Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας

Το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μπρέξιτ, ώστε να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Αυτό ναι μεν κράτησε τη Β. Ιρλανδία στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αλλά δημιούργησε ένα νέο θαλάσσιο σύνορο στην Ιρλανδική Θάλασσα.

Αυτό όμως έφερε προβλήματα στην μετακίνηση αγαθών μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελούν έθνη του ίδιου κράτους, και οδήγησαν τη βρετανική κυβέρνηση τον Μάρτιο να παρατείνει μονομερώς την «περίοδο χάριτος» που της επέτρεπε να παρακάμπτει τα συμφωνηθέντα, δηλαδή τους τελωνειακούς ελέγχους σε τρόφιμα, δέματα και κατοικίδια. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν άμεση και τον ίδιο μήνα ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες απέναντι στις ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Τώρα και οι δυο πλευρές αποφάσισαν να «ηρεμήσουν τα πνεύματα» και να κάτσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το θέμα όμως είναι πως σε αυτόν τον χορό που χρειάζονται δυο, αν και συμφώνησαν να χορέψουν, ακόμα δεν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συγχρονιστούν. Τις επόμενες εβδομάδες βρετανική και ευρωπαϊκή πλευρά θα βρίσκονται σε διαρκείς συζητήσεις και μένει να φανεί αν θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους ή αν απλά κερδίζουν χρόνο.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle