Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ 10.000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ TECOVIRIMAT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Εκτός από τα πάνω από 330.000 εμβόλια με τις θεραπείες θα βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν, είπε η Στέλλα Κυριακίδου

Πάνω από 10.000 θεραπείες με tecovirimat για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων εξασφάλισε η Κομισιόν, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα 330.000 εμβόλια που έχει αγοράσει η ΕΕ, σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Αυτή η προμήθεια έκτακτης ανάγκης χρηματοδοτείται από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Υγειονομικών Αναγκών (HERA) και διοχετεύεται μέσω του rescEU για τη θεραπεία ασθενών σε κράτη μέλη που έχουν άμεση ανάγκη.

Κυριακίδου: «Η ετοιμότητα είναι το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας μας»

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι «σήμερα, με την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Υγειονομικών Αναγκών, εξασφαλίσαμε πάνω από 10.000 θεραπείες για να βοηθήσουμε όσους έχουν πληγεί από την ευλογιά των πιθήκων. Εκτός από τα πάνω από 330.000 εμβόλια, που έχει ήδη αγοράσει η ΕΕ, με αυτές τις θεραπείες θα βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες και θα διασφαλίσουμε τη φροντίδα για περισσότερους ασθενείς στην Ευρώπη. Η πτωτική τάση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ είναι ενθαρρυντική, αλλά δεν σημαίνει ότι η απειλή έχει περάσει ή ότι μπορούμε να μειώσουμε την επιφυλακή μας. Η ετοιμότητα είναι το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας μας».

Διαθέσιμα τα αποθέματα «με βάση επείγουσες ανάγκες»

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς σημείωσε ότι «αυτές οι παρτίδες αντιιικών φαρμάκων για την ευλογιά των πιθήκων θα προσφέρουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στους πολίτες μας. Τα αποθέματα θα είναι διαθέσιμα στα κράτη μέλη με βάση επείγουσες ανάγκες».

Στην αγορά των 10.000 παρτίδων του tecovirimat μπορούν να έχουν πρόσβαση όλα τα Συμμετέχοντα Κράτη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ