Skip to main content

«Η Κομισιόν να συμμετέχει στον δημοσιονομικό προϋπολογισμό των χωρών-μελών», τονίζει ο Ρεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στη διαδικασία καθορισμού του δημοσιονομικού προϋπολογισμού των χωρών-μελών, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεω
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στη διαδικασία καθορισμού του δημοσιονομικού προϋπολογισμού των χωρών-μελών, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε γερμανική εφημερίδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι αυτό θα επιτρέψει στην Κομισιόν να εντοπίζει εγκαίρως αν μία χώρα-μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αν ο προϋπολογισμός μίας χώρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αυτό χρειάζεται να συζητηθεί με σοβαρό τρόπο από το Εurogroup», δηλαδή τους 16 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση του προϋπολογισμού μίας χώρας, ενημερώνεται από τα κράτη-μέλη της μόνο όταν οι προϋπολογισμοί τους έχουν ήδη οριστικοποιηθεί», είπε ο Ρεν και πρόσθεσε ότι «και τότε είναι πολύ αργά».

Ο Όλι Ρεν απέρριψε τις προτάσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να αυξηθούν οι κυρώσεις προς τις χώρες που δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμά τους.

«Ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να είναι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων προς τις χώρες αυτές (με υπέρογκο έλλειμμα), αλλά η βελτίωση των προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας», είπε ο Ρεν.

Αν η Ε.Ε διέθετε τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει από την αρχή ότι ο εθνικός προϋπολογισμός μίας χώρας θα πληροί τις απαιτήσεις της ευρωζώνης, δεν θα υπήρχε ανάγκη για επιβολή κυρώσεων, είπε ο επίτροπος.