Skip to main content

Τα σούπερ μάρκετ Κρητικός βλέπουν επέκταση στη Θεσσαλονίκη το 2017

Μετά την άνοδο στη Δυτική Μακεδονία, η λιανεμπορική αλυσίδα σκοπεύει να συνεχίσει την επέκταση στη Βόρεια Ελλάδα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό.

Η είσοδος της λιανεμπορικής "ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός Α.Ε.", στο μετοχικό κεφάλαιο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ "Γρηγοριάδης", που πρόσφατα ανακοινώθηκε, ήταν μόνο το πρώτο βήμα για την άνοδο της νοτιοελλαδικής εταιρείας καθώς όπως πληροφορείται η Voria.gr, εντός του 2017 θα δούμε καταστήματα "Κρητικός" να ανοίγουν και σε άλλα σημεία της Βόρειας Ελλάδας.

Το "παιχνίδι" στην αγορά των super market, στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ανοίγει και σε αυτή την φάση αναδιαμόρφωσης του ανταγωνισμού, θα συμμετέχει και η "Κρητικός", μέλος του ΕΛΟΜΑΣ, που βλέπει ήδη και την αγορά της Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής marketing της εταιρείας κ. Διαμαντής Γραμματικόπουλος.

"Είναι στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα, ένας από τους δύο κεντρικούς, με τον άλλον να είναι η αγορά της Κρήτης", είπε ο κ. Γραμματικόπουλος προσθέτοντας ότι η εταιρεία "συζητάει με όποιον έχει ενδιαφέρον". Η "Κρητικός" δεν περιορίζει τις συζητήσεις αυτές σε μέλη του δικτύου ΕΛΟΜΑΣ, σχεδιάζει λειτουργική ανάπτυξη με τη δημιουργία εταιρικών καταστημάτων αλλά και μέσω franchising ενώ επίσης εξετάζει και σημεία πώλησης που παλαιότερα ήταν στα δίκτυα της "Μαρινόπουλος" ή και άλλων αλυσίδων.

Με την είσοδο στη "Γρηγοριάδης", το δίκτυο της "Κρητικός" μετράει πλέον 152 καταστήματα σε 12 νομούς, αριθμός που μέσα στο 2017 θα αλλάξει αφού ο σχεδιασμός προβλέπει προσθήκη 20 ή και παραπάνω σημείων πώλησης στη Βόρεια Ελλάδα.

Η επέκταση στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη είναι στον κορμό του επιχειρηματικού σχεδίου της "Κρητικός", μίας οικογενειακής επιχείρησης που ξεκίνησε από τον Ανδρέα Κρητικό, το 1946, στην Αίγινα. Στη συνέχεια η διοίκηση της "Κρητικός" πέρασε στην επόμενη γενιά, τους κυρίους Άγγελο, Νεκτάριο και Δημήτρη Κρητικό, οι οποίοι πριν ενάμισι χρόνο αρχίζουν να επεκτείνουν την αλυσίδα και πέραν των νομών που βρίσκονται γύρω από την Αττική. Η "Κρητικός" πήγε στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Ιόνιο σε Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά και στα Δωδεκάνησα στην Αστυπάλαια. Όπως είπε ο κ. Γραμματικόπουλος, η επέκταση της "Κρητικός" στην Κρήτη, θα είναι γρήγορη και σημαντική. Στο επόμενο δίμηνο θα ανοίξει ένα δεύτερο, επίσης εταιρικό, μεγάλο κατάστημα στο Ηράκλειο ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα σούπερ μάρκετ στους νομούς του νησιού.

Πιο πρόσφατη και σημαντική κίνηση ήταν η απόκτηση μετοχικού μεριδίου στην αλυσίδα "Γρηγοριάδης" που διαθέτει 40 καταστήματα στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και το νομό Καρδίτσας.Το νέο εταιρικό σχήμα θα λειτουργεί με τα εμπορικά σήματα της "Κρητικός" και θα εφαρμόζει το marketing plan, το κωδικολόγιο, την εμπορική, επικοινωνιακή και πιστωτική πολιτική της.

Η αλυσίδα της ¨Κρητικός" το 2016 είχε 112 καταστήματα από τα οποία τα 56 ήταν με franchising και συνολικό κύκλο εργασιών άνω των 170 εκατ. ευρώ. Με τη συμμετοχή στη "Γρηγοριάδης", το δίκτυο της "Κρητικός" αυξάνεται στα 152 καταστήματα και ο στόχος για το 2017, ανεβάζει τον κύκλο εργασιών στα 240 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζομένων και των νέων καταστημάτων που προβλέπονται στο πλαίσιο του business plan της εταιρείας.