Skip to main content

Η κυβέρνηση ενώπιον αδιεξόδου...

Καλείται να αντιμετωπίσει δομικά προβλήματα νωρίτερα απ΄ ό,τι υπολόγιζε και με ελάχιστα μέσα, υπό την απειλή μιας γενικευμένης αντίδρασης από την κοινή γνώμη.
Φτάσαμε στον πυρήνα του προβλήματος. Αυτή είναι πλέον η αίσθηση πολύ υπάρχει και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Και την εικόνα περιέγραψε με αυτή τη φράση, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ.Λουκάς Παπαδήμος, κατά την προχθεσινή του ομιλία.

Μάλιστα, τόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η εντύπωση ότι οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο κι ότι δεδομένα που υπολογίζονταν ότι θα προκύψουν προς τα τέλη του επόμενου έτους, έκαναν την εμφάνιση τους από τώρα. Οπότε καλούνται να τα αντιμετωπίσουν. Το συγκεκριμένο έργο δεν θα είναι και το ευκολότερο. Κι αυτό γιατί θα απαιτηθούν θυσίες, σε ένα περιβάλλον, όμως, που δεν τις ευνοεί.. Αν, για παράδειγμα, ξεκινήσει ένας γύρος λουκέτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως ζητά επιμόνως η τρόικα, το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα΄χάσουν τις δουλειές τους.

Αυτή τη στιγμή το κράτος πρόνοιας βρίσκεται σχεδόν υπό διάλυση. Ο ΟΑΕΔ εισπράττει από το ΙΚΑ για να πληρώσει επιδόματα ανεργίας και είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να σηκώσει επιπλέον βάρος αν κληθεί να το κάνει. Συν τοις άλλοις, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η κοινή γνώμη θα αντιδράσει με ψυχραιμία σε μια τέτοια πρωτοβουλία, οπότε είναι σοβαρό το ενδεχόμενο η κοινωνία να ξεσηκωθεί και τότε τα πάντα να τελειώσουν...