Skip to main content

Η λεύκανση των δοντιών - Τέσσερις μύθοι και αλήθειες

Η λεύκανση αποτελεί μια διαδικασία απλή, ασφαλής και με εγγυημένα αποτελέσματα - Ποιες είναι οι αλήθειες αλλά και οι μύθοι που κυκλοφορούν.

Μία έρευνα που διεξήγαγε η American Academy of Esthetic Dentistry σίγουρα θα κάνει κάποιους να χαμογελάσουν - και κάποιους άλλους, να προβληματιστούν: Ένα συντριπτικό ποσοστό (97,7%) πιστεύει ότι το χαμόγελο αποτελεί σημαντικό κοινωνικό πλεονέκτημα, ενώ το 96% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ένα γοητευτικό χαμόγελο μας κάνει πιο ελκυστικούς. Σχεδόν 3 στους 4 ερωτηθέντες (74%) πιστεύει ότι ένα άσχημο χαμόγελο μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Τέλος, στο ερώτημα «Τι είναι αυτό που θα θέλατε να περισσότερο να βελτιώσετε στο χαμόγελό σας;» η πιο συχνή απάντηση ήταν «Θα ήθελα να έχω πιο λευκά και λαμπερά δόντια». Αν αυτή ήταν και η δική σας απάντηση, τότε η λεύκανση των δοντιών μπορεί να σας δώσει τη λύση που αναζητάτε.

Η λεύκανση αποτελεί μια διαδικασία απλή, ασφαλής και με εγγυημένα αποτελέσματα. Συνοδεύεται όμως και από μια σειρά από μύθους. Στα βασικά της κομμάτια -από τις κύριες αιτίες και τα βήματα της διαδικασίας μέχρι την αποδόμηση των μύθων- μας μυεί ο χειρουργός οδοντίατρος με εξειδίκευση στην Αισθητική Οδοντιατρική, Κώστας Δημάκος (smilebite.gr).

Γιατί τα δόντια αλλάζουν χρώμα

Η εξωτερική επιφάνεια των δοντιών ονομάζεται σμάλτο. Μέρα με τη μέρα, στην επιφάνεια του σμάλτου σχηματίζεται μια μικρή επικαλυπτική στρώση, στην οποία εύκολα προσκολλώνται χρωστικές ουσίες -γνωστές και ως εξωτερικές δυσχρωμίες ή κηλίδες. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται οι εξωτερικές δυσχρωμίες είναι το τσιγάρο, ο καφές, τα αναψυκτικά, το κρασί, το τσάι. Δυσχρωμίες, ωστόσο, είναι πιθανόν να προκύψουν και στο εσωτερικό του δοντιού. Κύριοι λόγοι εμφάνισής τους είναι η παρατεταμένη παραμονή των εξωτερικών δυσχρωμιών στην επιφάνεια του δοντιού, αλλά και παράγοντες όπως η ηλικία, η υπερβολική έκθεση στο φθόριο κατά την παιδική ηλικία, η λήψη αντιβιοτικών που περιέχουν τετρακυκλίνη, ορμονικές διαταραχές, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, κ.ά. Η πλέον συνηθισμένη εσωτερική δυσχρωμία είναι αυτή που δημιουργείται σε δόντι το οποίο έχει απονευρωθεί.

Τύποι λεύκανσης δοντιών

Η λεύκανση μπορεί να γίνει στο οδοντιατρείο ή/και στο σπίτι υπό την επίβλεψη του οδοντίατρου, και ενδέχεται να αφορά ζωντανό η απονευρωμένο δόντι. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται εφαρμογή στην επιφάνεια του δοντιού ενός διαλύματος λεύκανσης που έχει τη μορφή ζελέ. Το υλικό αυτό, αφού τοποθετηθεί στην επιφάνεια του δοντιού, αυτοενεργοποιείται ή ενισχύεται η δράση του με τη χρήση ειδικής συχνότητας φωτός.

Ο λευκαντικός παράγοντας και ο μηχανισμός δράσης του

Το διάλυμα που χρησιμοποιείται για τη λεύκανση των δοντιών είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ή του υδρογόνου, σε διαφορετική κατά περίπτωση περιεκτικότητα. Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου μόλις έρθει σε επαφή με το σμάλτο των δοντιών, διασπάται σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και ουρία και στη συνέχεια σε νερό και δραστικά ιόντα υδροξυλίου. Αυτά τα ιόντα προκαλούν τη λεύκανση των δοντιών, αφού προσκολλώνται στα σωματίδια των δυσχρωμιών διαλύοντάς τα.

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Για τη λεύκανση στο σπίτι ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα των δοντιών, για να κατασκευάσει τα μασελάκια που θα υποδεχτούν τον λευκαντικό παράγοντα. Στο σπίτι ο ασθενής γεμίζει το κάθε μασελάκι με το λευκαντικό ζελέ που του έχει δώσει ο οδοντίατρος και το φοράει τουλάχιστον 2 ώρες καθημερινά. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σε μια ή δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει να φοράει το μασελάκι για διάστημα περίπου 4 εβδομάδων.

Λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο

Η λεύκανση στο ιατρείο διαρκεί 30’-60’, ανάλογα με τον τύπο της δυσχρωμίας. Ο οδοντίατρος ξεκινά ελέγχοντας (συνήθως με ειδικό φασματογράφο) πώς προέκυψαν οι δυσχρωμίες των δοντιών (διαφορετικοί τύποι δυσχρωμιών θα έχουν διαφορετική απόκριση στη θεραπεία). Στη συνέχεια, εφαρμόζει ένα ειδικό προστατευτικό ζελέ στα ούλα και αμέσως μετά τον λευκαντικό παράγοντα. Οι λευκαντικοί παράγοντες μπορεί να είναι αυτοενεργοποιούμενοι ή να ενεργοποιούνται με τη χρήση ειδικής συχνότητας φωτός (laser, LED, plasma κ.ά.)

Λεύκανση σε απονευρωμένο δόντι

Η βελτίωση της εμφάνισης ενός δοντιού που έχει απονευρωθεί απαιτεί την εφαρμογή μιας ελαφρώς διαφορετικής τεχνικής, με την οποία το δόντι λευκαίνει απ’ το εσωτερικό του. Ο οδοντίατρος εφαρμόζει τον λευκαντικό παράγοντα εντός του δοντιού και στη συνέχεια φράζει το δόντι με προσωρινό σφράγισμα, αφήνοντας το υλικό να δράσει για 3 μέρες. Η διαδικασία αυτή είτε θα έχει αποτέλεσμα με μία μόνο εφαρμογή, είτε θα χρειαστεί να επαναληφθεί έως ότου το δόντι αποκτήσει την επιθυμητή απόχρωση.

Μύθοι και πραγματικότητες

Μύθος: Η λεύκανση καταστρέφει το σμάλτο.

Πραγματικότητα: Η λεύκανση των δοντιών είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία. Στη παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία έχουν δημοσιευθεί, από έγκυρους επιστημονικούς φορείς περισσότερες από 10.000 ερευνητικές εργασίες, χωρίς να αναφέρεται οποιαδήποτε πρόκληση βλάβης στο σμάλτο των δοντιών.

Μύθος: Η λεύκανση είναι μια επώδυνη διαδικασία με παρενέργειες

Πραγματικότητα: Η λεύκανση των δοντιών είναι μια απόλυτα ανώδυνη διαδικασία. Οι παρενέργειες της λεύκανσης είναι σπάνιες, αν και τα δόντια ορισμένων ασθενών (σε ποσοστό μικρότερο του 7%) είναι πιθανόν να γίνουν πιο ευαίσθητα για ένα χρονικό διάστημα έως 3 ημέρες.

Μύθος: Η λεύκανση διαρκεί λίγο.

Πραγματικότητα: Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να είναι και μόνιμη με την κατάλληλη συντήρηση.

Μύθος: Η λεύκανση είναι μια δαπανηρή διαδικασία.

Πραγματικότητα: Η λεύκανση των δοντιών είναι μια οικονομική διαδικασία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εργασίες της αισθητικής οδοντιατρικής.