Skip to main content

Η Λέσχη του Παρισιού ακυρώνει το 67% του χρέους της Σομαλίας

Η Λέσχη του Παρισιού αποφάσισε να ακυρώσει το 67% του χρέους που της οφείλει η Σομαλία, προχωρώντας στην αναδιάρθρωσή του.

Η Λέσχη του Παρισιού, μια ανεπίσημη ομάδα πλούσιων βιομηχανικών χωρών, συμφώνησε την Τρίτη να αναδιαρθρώσει το χρέος της Σομαλίας, προχωρώντας παράλληλα στην άμεση ακύρωση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει η φτωχή αφρικανική χώρα.

Τρεις δεκαετίες συγκρούσεων έχουν απομακρύνει τη Σομαλία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά η ανακούφιση από το χρέος της αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για νέες πηγές χρηματοδότησης για τη χώρα.

Η απόφαση, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, επισημαίνουν οι NYT, ακυρώνει το 67% των χρεών που οφείλονται από τη Σομαλία στους πιστωτές της Λέσχης και ήρθε μετά από περισσότερες από εννέα ώρες συζητήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σομαλίας Αμπντιραχμάν Μπέιλεx κάλεσε την απόφαση να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη χώρα του, η οποία επίσης αγωνίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού και με ένα πλήγμα από την ασθένεια των κολοκυνθοειδών.

«Είχαμε πολύ παραγωγικές συζητήσεις με τη Λέσχη του Παρισιού και χαιρετίζουμε την υποστήριξή τους στην ανακούφιση της Σομαλίας από ένα σημαντικό ποσό χρέους προς αυτούς», δήλωσε ο Μπέιλεχ στο Reuters.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει τα τελευταία οκτώ χρόνια για να επιτρέψει την ελάφρυνση του χρέους.