Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018
x

Η ΛΙΓΚΑ «ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ» ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

Η διοργανώτρια Αρχή ουσιαστικά παραδέχεται ότι ο Δικέφαλος έπεσε θύμα κακογραμμένων κανονισμών και αυστηρών ποινών του πειθαρχικού κώδικα

Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβά, με την απώλεια του πρωταθλήματος, τα γεγονότα που συνέβησαν στους αγώνες με Ολυμπιακό και ΑΕΚ στην Τούμπα, ενώ στον Ιβάν Σαββίδη επιβλήθηκε η προβλεπόμενη μεν, εξοντωτική δε, ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για τρία χρόνια.

Όμως, σύμφωνα με το sdna.gr, η ίδια η Σούπερ Λίγκα με τις αποφάσεις που έλαβε στο ΔΣ της περασμένης Παρασκευής σχετικά με τις προτάσεις τροποποίησης των Κανονισμών της ΕΠΟ, ουσιαστικά παραδέχεται ότι ο ΠΑΟΚ έπεσε θύμα κακογραμμένων κανονισμών και υπέρμετρα αυστηρών ποινών που υπάρχουν στον πειθαρχικό κώδικα δια χειρός των μελών της ΠΔΕ που διόρισε η FIFA στην ΕΠΟ.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο του πειθαρχικού κώδικα με τίτλο «απειλές», με το οποίο τιμωρήθηκε ο Ιβάν Σαββίδης με τριετή απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, λόγω της εισβολής του στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, η Σούπερ Λίγκα χαρακτηρίζει την υφιστάμενη ποινή «υπερβολική» και προτείνει τη διαγραφή της δυνατότητας τιμωρίας της ομάδας και τη μείωση της ποινής τού πειθαρχικώς ελεγκτέου φυσικού προσώπου σε πρόστιμο έως 20.000 ευρώ και σε απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο έως έξι (6) μήνες.

Οι ποινές που προβλέπονται στον ισχύον πειθαρχικό κώδικα είναι χρηματική ποινή 50.000 ευρώ τουλάχιστον και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο από 3 έως 5 έτη. Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται ποινές ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος: α. διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β. αφαίρεσης βαθμών και γ. υποβιβασμός ομάδας.

Όσον αφορά την πρόκληση «σωματικής βλάβης» προσώπου νομίμως ευρισκόμενου στον αγωνιστικό χώρο από αντικείμενο που πετάχτηκε από την εξέδρα (σ.σ. όπως η περίπτωση Γκαρσία στην Τούμπα), η Σούπερ Λίγκα προτείνει να εισαχθεί η διάκριση μεταξύ «σωματικής βλάβης» και «τραυματισμού», κάτι που δεν υπάρχει στον ισχύον πειθαρχικό κώδικα στον οποίο κάθε «σωματική βλάβη» - ακόμα και η πλέον ελαφρά, όπως στην περίπτωση του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού – οδηγεί σε διακοπή του αγώνα, τιμωρία έδρας και αναλόγως αφαίρεση βαθμών.

Η Σούπερ Λίγκα προτείνει πρόστιμα σε περιπτώσεις σωματικής βλάβης ακόμα και από ρίψη φωτοβολίδας ευθείας βολής και διακοπή του αγώνα μόνο σε περίπτωση τραυματισμού. Αυτή η περίπτωση «δικαιώνει» ηθικά τον Παναθηναϊκό για το ντέρμπι που έχασε και εξοντώθηκε στη συνέχεια από τη φωτοβολίδα ευθείας βολής που ακούμπησε τον Φινμπόγκασον.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ