Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021
x

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΟΥ ΑΥΣΤΗΡΟΥ LOCKDOWN

Η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη ήταν προσωπική για το νέο lockdown, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις και να οδηγηθούμε στο άνοιγμα των σχολείων

Σε καθεστώς νέου σκληρού lockdown εισέρχεται και πάλι η χώρα σε λίγες ώρες μετά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων κατά την περίοδο των γιορτών που επέτρεψε τη λειτουργία καταστημάτων, είτε δια ζώσης, είτε με τη μέθοδο του click away.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν προσωπική για το νέο lockdown, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις και να οδηγηθούμε στο άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Στόχος να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου, και μάλιστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Είχε προηγηθεί σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων κυβερνητικών στελεχών και φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που ανακοίνωσε εκτάκτως Στέλιος Πέτσας ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, πιο αυστηρά από τα μέτρα που είχε προτείνει η επιτροπή λοιμωξιολόγων, κι αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, να θωρακίσει τη χώρα έναντι του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει πλήξει με σφοδρότητα πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

«Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους. Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στην σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά» είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ανακοίνωση των μέτρων.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ:

- Από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

- Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

- Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ