Skip to main content

Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Διχασμένοι οι γιατροί

Οι προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίου που θα καταπολεμήσει τον κορωνοϊό. Οι πρακτικές κάποιων εταιρειών διχάζουν την ιατρική κοινότητα

Εντατικές είναι οι προσπάθειες γιατρών και ερευνητών στα μεγάλα εργαστήρια του κόσμου προκειμένου να βρουν όσο πιο γρήγορα γίνεται το εμβόλιο για τον κορωνοϊό προκειμένου να σταματήσει η φόρα της ίωσης και το επόμενο φθινόπωρο η ανθρωπότητα να είναι οχυρωμένη απέναντι στην πανδημία αυτή.

Αρκετά εργαστήρια, σύμφωνα με την Telegraph, έχουν παρασκευάσει τα πρώτα εμβόλια τα οποία δοκιμάζονται σε ζώα ενώ πολλοί επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως οι δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει ευρέως στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Στην Κίνα, οκτώ ιδρύματα εργάζονται πάνω σε πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις για το εμβόλιο κατά του COVID-19. Ο επικεφαλής μάλιστα της Εθνικής Επιτροπής για την Επιστήμη και την Τεχνολογία Υγείας, Ζένγκ Ζονγκουέι, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ελπίζει πως τον Απρίλιο κάποια εμβόλια θα περάσουν στο στάδιο των κλινικών δοκιμών ή θα μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν σε επείγουσες καταστάσεις.

Στον αγώνα δρόμου για την εύρεση εμβολίου, έχει μπει δυναμικά και η Αμερική. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Inc έχει ήδη στείλει δείγμα στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νοσημάτων και αναμένεται να είναι η πρώτη εταιρεία που θα δοκιμάσει το εμβόλιο σε ανθρώπους καθώς ήδη επιστρατεύει τους πρώτους 45 εθελοντές.

Τόσο η Moderna όσο και άλλοι οργανισμοί, όπως το αντίστοιχο τμήμα του Imperial College που παρασκεύασε το πρώτο εμβόλιο μόλις 14 ημέρες μετά την παραλαβή της γενετικής ακολουθίας του ιού από την Κίνα, χρησιμοποιούν μια νέα μέθοδο παρασκευής εμβολίου το οποίο φιλοδοξούν να δίνει εντολή στο σώμα να παράγει μια πρωτεΐνη που έχει εντοπιστεί στον κορωνοϊό και η οποία ενεργοποιεί την ανοσοποιητική απάντηση στον ιό.

To debate της επιστημονικής κοινότητας

Με στόχο την όσο το συντομότερο δυνατόν κυκλοφορία του εμβολίου για την ανακοπή της πανδημίας που ήδη μετράει χιλιάδες θύματα, κάποιες εταιρείες προχωρούν σε πρακτικές που έχουν διχάσει την ιατρική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, κάποιες εταιρείες προχωρούν προτού ολοκληρωθούν οι δοκιμές στα ζώα, απευθείας σε κλινικές δοκιμές σε μικρούς αριθμούς ανθρώπων. Σε συνέντευξή του στο NBC, o επικεφαλής του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, υπενθύμισε πως οι αρχικές δοκιμές που έγιναν σε ζώα για το εμβόλιο του SARS παρουσίαζαν συχνά το φαινόμενο της ενδυνάμωσης της νόσου εξαιτίας του εμβολίου. Ο κ. Φάουτσι υπογράμμισε πως αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπ ‘όψιν όσοι ασχολούνται προκειμένου να κυκλοφορήσει γρήγορα το εμβόλιο.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Δρ. Πίτερ Χότετζ, ο οποίος εργάστηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου για τον SARS το 2003 το οποίο δεν κυκλοφόρησε εν τέλει, αναφερόμενος στο φαινόμενο που περιέγραψε και ο κ. Φάουτσι επιμένει πως πρέπει πρώτα να γίνουν δοκιμές στα πειραματόζωα. «Αντιλαμβάνομαι τη σημασία της επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος γενικά για τα εμβόλια αλλά από ό,τι ξέρω, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία», δήλωσε στο Reuters.

Ωστόσο, φαίνεται πως αρκετοί ειδικοί ανά τον κόσμο συμφωνούν πως η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι ένα ρίσκο που αξίζει να παρθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σύμφωνα με πηγές του διεθνούς πρακτορείου, στη συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου με θέμα τον COVID-19, οι επιστήμονες που εκπροσώπησαν κρατικούς ερευνητικούς οργανισμούς και φαρμακοπαραγωγούς συμφώνησαν ότι η απειλή του ιού είναι τόσο μεγάλη που οι κατασκευαστές του εμβολίου έπρεπε να προχωρήσουν γρήγορα σε δοκιμές σε ανθρώπους προτού ολοκληρωθούν οι δοκιμές σε ζώα.

«Χρειάζεται ένα εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν», τόνισε μιλώντας στο Reuters η Δρ. Μαρί-Πολ Κιένι, πρώην βοηθός του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που συμπροέδρευε στη συνάντηση. «Πρέπει να βάλεις στη ζυγαριά την ανάγκη αυτή με τον κίνδυνο στο οποίο υποβάλλεις έναν μικρό αριθμό ανθρώπων και να κάνεις ό,τι μπορείς για να μετριαστεί όσο περισσότερο γίνεται ο κίνδυνος», πρόσθεσε. Οι θέσεις αυτές ωστόσο δεν εκφράστηκαν ως επίσημες θέσεις του ΠΟΥ.