Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021
x

Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

Ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Μαγνησίας, Γεώργιος Σπηλιόπουλος, σε άρθρο του αναλύει τις απόψεις του για όλα τα θέματα που αφορούν την οικονομική πορεία της Μαγνησίας.

Γράφει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Γεώργιος Σπηλιόπουλος.

Η οικονομική κρίση, που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, άρχισε εδώ και καιρό να αφήνει τα σημάδια της και στην ελληνική οικονομία, επηρεάζοντας καίρια τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργώντας προβλήματα επιβίωσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η μείωση των πωλήσεων εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, ήρθαν να προστεθούν στις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και στις στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, δημιουργώντας ένας περιβάλλον, που καθηλώνει την ανάπτυξη, το μόνο δηλαδή φάρμακο για να αποφύγουμε μια παρατεταμένη ύφεση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για το κοινωνικό σύνολο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Νομός Μαγνησίας, ένας νομός που έχει δοκιμασθεί σκληρά τη δεκαετία του ’80 από την αποβιομηχάνιση, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ενδογενή -αλλά και τα γενικότερα- προβλήματα, αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες που του δίνει η γεωγραφική του θέση (βρίσκεται στο κέντρο της χώρας), οι υπάρχουσες υποδομές (λιμάνι, αεροδρόμιο, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ, αγροτική παραγωγή κλπ), αλλά και το φυσικό κάλλος (Πήλιο, νησιά Βορ. Σποράδων), υποβοηθώντας κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στη βελτίωση της απασχόλησης.

Αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι είναι όλοι οι τοπικοί φορείς, που αγωνίζονται για την ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος δρόμος που θα αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και θα παράγει αποτελέσματα, με αντανάκλαση στην τοπική κοινωνία.

Σήμερα η Μαγνησία είναι ένας νομός που έχει αναπτυγμένη τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς λειτουργούν στην περιοχή μεγάλες (ΑΓΕΤ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΜΕΤΚΑ, Μύλοι Λούλη), αλλά και μικρότερες μονάδες, που βρίσκονται εγκατεστημένες στις δύο βιομηχανικές περιοχές του Βόλου και στη μία του Αλμυρού, απασχολώντας χιλιάδες εργαζομένους. Επιπλέον, δραστηριοποιούνται ένας πολύ μεγάλος αριθμός βιοτεχνιών (σ’ όλους τους κλάδους της παραγωγής, αλλά και στον αγροτικό τομέα), που πέρα από τη συνεισφορά τους στην απασχόληση, έχουν και σημαντική προσφορά στην οικονομική ανάπτυξη.

Σίγουρα, «βαριά» βιομηχανία για το Νομό μας, αποτελεί και ο τουρισμός, μιας και η περιοχή μας προσφέρεται για διακοπές όλο το χρόνο (θάλασσα, χιονοδρομικό κλπ), αλλά και για ολιγοήμερες αποδράσεις, λόγω της μικρής απόστασης που την χωρίζει από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όλα αυτά αποτελούν ένα πλέγμα, που δημιουργούν πολλές ευκαιρίες για επιχειρηματική δράση στην περιοχή μας, που επιπλέον διαθέτει ένα αξιόλογο δίκτυο υποδομών, το οποίο σίγουρα θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο (ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμου, ολοκλήρωση του ταμιευτήρα της Κάρλας, παρεμβάσεις στο λιμάνι και το αεροδρόμιο) προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.

Χρυσή ευκαιρία για την περιοχή μας είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013, που θα πραγματοποιηθούν στο Βόλο και τη Λάρισα. Αναμφισβήτητα η πραγματοποίηση των Μεσογειακών Αγώνων δημιουργεί νέα δεδομένα και δίνει μια άλλη διάσταση στις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μας. Τα μεγάλα έργα υποδομής που θα γίνουν, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής στους χιλιάδες τουρίστες που θα την επισκεφθούν πριν και κατά την διάρκεια των αγώνων, αλλά και η διεθνής προβολή της, θα αλλάξουν το οικονομικό κλίμα στο Νομό μας και θα αποτελέσουν τον ούριο άνεμο, που θα σπρώξει και την Μαγνησία προς ένα καλύτερο αύριο. Και βεβαίως δεν αναφέρομαι μόνο στην τουριστική ανάπτυξη, όπου οι προοπτικές είναι άριστες. Αναφέρομαι στη συνολική ανάπτυξη της Μαγνησίας, αφού όλοι οι τομείς της Οικονομίας είναι αλληλοεξαρτώμενοι και ως ένα βαθμό ο ένας επηρεάζει τον άλλον. Βεβαίως, για να αξιοποιήσουμε καλύτερα αυτή την ευκαιρία, θα πρέπει όλοι (Πολιτεία και τοπικοί φορείς) να επιταχύνουμε το βηματισμό μας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Μαγνησίας δεν θα έλεγα ότι διαφέρουν από αυτά που απασχολούν το σύνολο των επιχειρηματιών της χώρας. Και αναφέρομαι σ’ αυτά που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα διευκολύνουν τη επιχειρηματική δράση.

Έτσι, πέρα από τα έργα υποδομής που πρέπει να προωθηθούν με γρηγορότερους ρυθμούς, ζητούμενο σήμερα είναι να παταχθεί επιτέλους η γραφειοκρατία με ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, να δημιουργηθεί ένα σταθερό και με ορίζοντα δεκαετίας τουλάχιστον φορολογικό σύστημα, να προωθηθεί  ένα δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις, να ξεκαθαρίσει επιτέλους το ομιχλώδες τοπίο που υπάρχει με τις Τράπεζες, που από τη μια δείχνουν να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, από την άλλη όμως αντλούν τεράστια κέρδη από τις επιχειρήσεις. Ανάγκη επίσης είναι να υιοθετηθούν πολιτικές που θα στηρίζουν ουσιαστικά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, που θα ενισχύουν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και επιχειρηματία, που θα συνδέουν την εκπαίδευση με την παραγωγή και την αγορά εργασίας κ.α.

Ε.Κ.
 A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ