Skip to main content

Η «Μακεδονική Κουζίνα» το μεγάλο στοίχημα για την ΠΚΜ

Το σημαντικότερο εργαλείο για την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού, με σημαντικά οφέλη για αγροτικό τομέα και τουρισμό παρουσίασε η Περιφέρεια

Παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του «Money Show 2017» η «Μακεδονική Κουζίνα». Πρόκειται για το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να ενισχυθεί ο γαστρονομικός τουρισμός και συνακόλουθα τόσο τη αγροτική οικονομία, όσο και ο τουρισμός της περιοχής.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το στρατηγικό σχέδιο για τη σύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού της Περιφέρειας περιλαμβάνει την ανάπτυξη και υιοθέτηση του «Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας» στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται εντός των ορίων της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο, όπως είπε, τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη να αποκτήσουν αναγνωρίσιμο διεθνώς brand name.


«Η διαδικασία 'προτυποποίησης και σήμανσης των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας' συνοδεύεται από τη θεσμοθέτηση της 'Μακεδονικής Κουζίνας', με αυθεντικές μακεδονικές συνταγές, οι οποίες εκτελούνται με εκλεκτές πρώτες ύλες που παράγονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής μας. Στόχος, εκτός των άλλων, είναι να αποκτήσει την ταυτότητα που σήμερα της λείπει η γαστρονομία της περιοχής, η οποία θεωρείται από τις πλέον σημαντικές στην Ελλάδα και με δυνατότητα απήχησης παγκοσμίως. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο γαστρονομικός τουρισμός εμφανίζει ανοδικές τάσεις διεθνώς, η Κεντρική Μακεδονία έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να διεκδικήσει εξέχουσα θέση», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η «Μακεδονική Κουζίνα», αφενός προβάλλει την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητά της διεθνώς, αφετέρου μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για την ενίσχυση και ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας. Τα βασικά χαρακτηριστικά της «Μακεδονικής Κουζίνας» είναι η χρήση εκλεκτών κρεάτων, γαλακτοκομικών, οσπρίων και λαχανικών για την παρασκευή και δημιουργία μοναδικών συνταγών που συνθέτουν τον γαστρονομικό χάρτη της Περιφέρειας και όλες εμπνέονται από τοπικές παραδόσεις.

Όπως εξήγησαν τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, η «Μακεδονική Κουζίνα» αφορά σε τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονταν στην Μακεδονία από τους κατοίκους της. Τα εδέσματα που φέρουν το σήμα προετοιμάζονται με πρώτες ύλες που περιλαμβάνονται στο Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας .Η προετοιμασία γίνεται βάσει των παραδοσιακών τρόπων και συνταγών. Το σήμα «Μακεδονική Κουζίνα» αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Περιφέρειας και απονέμεται, σε συνδυασμό με την άδεια χρήσης του, σε όσες επιχειρήσεις εφαρμόζουν το σχετικό πρωτόκολλο και περνούν με επιτυχία τις διαδικασίες αξιολόγησης που εφαρμόζονται. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να αιτηθούν πιστοποίησης ανήκουν στον κλάδο της μαζικής εστίασης σε ελεγχόμενο χώρο ήτοι εστιατόρια και ξενοδοχεία που διαθέτουν χώρο εστίασης ασχέτως κατηγορίας και μεγέθους. Κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται νόμιμα μέσα στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την πιστοποίησή της και να λάβει το ανάλογο σήμα. Τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα:

-Νομιμότητα επιχείρησης τόσο για την τήρηση όλων όσων προβλέπονται στην άδεια λειτουργίας αλλά και της βασικής νομοθεσίας περί ασφάλειας τροφίμων.

-Πρώτες ύλες προερχόμενες από το Καλάθι Προϊόντων ΠΚΜ και κατά προτίμηση πιστοποιημένα προϊόντα μακεδονικής γης.

-Ιχνηλασιμότητα με ενημερωμένο αρχείο προμηθευτών.

-Ευαισθητοποίηση-Μέριμνα με διακριτή σήμανση στο χώρο και εκπαιδευμένο προσωπικό για την άρτια παρουσίαση.

-Εδεσματολόγιο που παρατίθεται σε ξεχωριστό κατάλογο όπως ξεχωριστά παρατίθενται τα κρασιά και τα λοιπά ποτά.

«Η ετικέτα ποιότητας 'Μακεδονική Κουζίνα' στοχεύουμε να μπει στα καλύτερα εστιατόρια, στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, που θα προσφέρουν αυθεντικές μακεδονικές συνταγές με χρήση αυθεντικών υλικών της μακεδονικής γης. Για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η καθιέρωση της 'Μακεδονικής Κουζίνας' είναι προτεραιότητα και αναγκαιότητα ώστε η τοπική κουζίνα να γίνει ευρέως γνωστή και αναγνωρίσιμη και να αποκτήσει την ταυτότητα που της αξίζει. Η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα για μια νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό, βάζοντας την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη με αξιώσεις», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Γι' αυτό και η καμπάνια προβολής της «Μακεδονικής Κουζίνας» εξελίσσεται παράλληλα και αλληλένδετα με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, όπως το Ειδικό Τμήμα Προβολής των Αγροτικών Προϊόντων, το Τμήμα Τουρισμού, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη και το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι δέκα άξονες για την προώθηση της «Μακεδονικής Κουζίνας», στους οποίους βασίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι:

1.Διαμόρφωση ταυτότητας του σήματος (brand) Μακεδονικής Κουζίνας.

2.Έντυπη προβολή.

3.Δημιουργία δικτύων επιχειρήσεων (clusters) επισιτιστικού κλάδου και συναφούς αγροδιατροφικού και τουριστικού τομέα.

4.Πρεσβευτές γαστρονομίας.

5.Ισοτσελίδα Μακεδονικής Κουζίνας.

6.Ηλεκτρονική προβολή Μακεδονικής Κουζίνας.

7.Προβολή στα ΜΜΕ.

8.Εκθέσεις – εκδηλώσεις – συνεντεύξεις τύπου.

9.Παραγωγή προωθητικού υλικού.

10.Πολλαπλασιαστές προώθησης.