Skip to main content

Η συναυλία της Δήλου για το Κλίμα μάγεψε το Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία Σπυράκη (φωτο)

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με το σημαντικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής βρέθηκε στο επίκεντρο μίας μοναδικής εκδήλωσης της ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Μήνυμα για την ανάγκη άμεσης δράσης για την καταπολέμηση του μείζονος προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τον εορτασμό της εκτόξευσης του πυραύλου ARTEMIS της NASA με προορισμό τη Σελήνη, στάλθηκε σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, σε συνεργασία με το World Human Forum.

Στην εκδήλωση με τίτλο «ALPHA MISSION – ΔELOS & Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές» ξαναζωντάνεψε το εμβληματικό νησί της Δήλου. Συγκεκριμένα, στην αίθουσα Yehudi Menuhin του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία της προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα και της προέδρου του World Human Forum Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, έγινε προβολή της κορυφαίας συναυλίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στη Δήλο. Σκοπός της συναυλίας, την οποία παρακολούθησαν συνολικά 1.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες, είναι η ευαισθητοποίηση της ανθρωπότητας γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά και εν γένει η προστασία της ζωής στον πλανήτη γη.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη επισήμανε ότι το Alpha Mission - Δelos είναι μια πρωτοβουλία για να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο για την προστασία του πλανήτη. "Η αποστολή Άρτεμις της NASA θα στείλει την πρώτη γυναίκα στη σελήνη. Και το Alpha Mission - Δelos χρησιμοποιεί τη γενέτειρα της Αρτέμιδος, που είναι η Δήλος, για να στείλει ένα παγκόσμιο μήνυμα", ανέφερε η ευρωβουλευτής και πρόσθεσε ότι "σήμερα είναι η ημέρα που η NASA εκτοξεύει τον μεγαλύτερο ποτέ πύραυλο προς την κατεύθυνση της σελήνης".

Αυτό, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής, "μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε και να δουλέψουμε προς τη βιωσιμότητα με ειρήνη. Να ξεκινήσουμε μια μοναδική αποστολή σε ένα εξαιρετικό μέρος".

"Στο εμβληματικό νησί της Δήλου ο συμβολικός χαρακτήρας της συναυλίας που έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με σκοπό να υπογραμμίσει την αβεβαιότητα του μέλλοντος του πλανήτη αν δεν δράσουμε άμεσα. Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO), μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς, φέρνουν εις πέρας ένα ιδιαίτερο δύσκολο έργο, την ένωση της μυθολογίας με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μαζί με την τεχνολογία του διαστήματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπό την ομπρέλα ενός ευρωπαϊκού πρότζεκ", τόνισε η κ. Σπυράκη.

Η ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι "η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης μέσα στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου οι βασικές πτυχές της Δημοκρατίας και του σύγχρονου πολιτισμού εξαρτώνται, κάνει ακόμα πιο πιεστική την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής".

Στην εκδήλωση μίλησε και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία ανέφερε για το «ALPHA MISSION – ΔELOS & Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές» ότι "αυτή η συναυλία είναι συμβολική για πολλούς λόγους. Αρχικά, η συνεργασία των μουσικών απέδειξε την τέχνη και την ομορφιά που μπορεί να επιτευχθεί αν αφήσουμε όλοι στην άκρη τις διαφορές μας και συνεργαστούμε μαζί ως ένα".

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντικό είναι ότι η συναυλία συνδέεται με το αρχαίο νησί της Δήλου, το οποίο αποτίει φόρο τιμης στην πλούσια ιστορία της Ελλάδας ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ένωση αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης σήμερα".

Η κ. Μετσόλα αναφέρθηκε στην επίσκεψη που έκανε με την οικογένειά της στο νησί της Δήλου και σημείωσε ότι πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία. Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι εντυπωσιάστηκε από τα καταγάλανα νερά του νησιού και έκανε αναφορά στις διάφορες ερωτήσεις που έθεσαν τα παιδιά της στους ξεναγούς. "Αυτοί οι νέοι Ευρωπαίοι ρωτούν πράγματα που θα έπρεπε θα έπρεπε να ρωτάμε και εμείς", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Η Δήλος απειλείται άμεσα από την κλιματική κρίση, κάτι το οποίο βλέπουμε και σε άλλα μέρα του κόσμου. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τους κινδύνους που η κλιματική αλλαγή προκαλεί στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της Ευρώπης", υπογράμμισε η κ. Μέτσολα.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκλεισε την ομιλία της σε θετική νότα και δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως "μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτόμυαλοι και να κεφαλοποιήσουμε τις καινοτόμες ιδέες. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση έμεινε ενωμένη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, μπορούμε να καταφέρουμε τόσα πολλά όταν συνεργαζόμαστε".

Από την πλευρά της, η προέδρος του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ ξεχωριστή γιατί έγινε κάτι που περίμενε καιρό. "Η Άρτεμις έφυγε προς τη σελήνη. Πολύ συγκινητικό", δήλωσε.

Η κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι από μόνες τους η τεχνολογία και η επιστήμη δεν είναι αρκετές, μπορούν μόνο να λειτουργήσουν μαζί με την τέχνη, την πνευματικότητα και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. "Ζούμε σε έναν κόσμο όπου πολύ συχνά ξεχνάμε τη σημασία της ανθρωπότητας", τόνισε.

Έκανε ειδική αναφορά στους γηγενείς πληθυσμούς, οι οποίοι, όπως ανέφερε, "συμπεριφέρονται στη φύση διαφορετικά από ό,τι εμείς σήμερα. Βλέπουμε τη φύση μόνο με τη λογική του τι μπορούμε να πάρουμε ενώ θα έπρεπε να τη βλέπουμε ως μια συμβιωτική σχέση", τόνισε.

Η πρόεδρος του World Human Forum έκανε αναφορά και στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας πως, "ενώ πύραυλοι πετούν στην Ουκρανία, αυτός ο πύραυλος (σ.σ. η αποστολή Άρτεμις) πετάει προς τη Σελήνη. Επιπλέον, η κ. Μητσοτάκη δήλωσε ότι "είμαστε σήμερα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας και αποφάσεις που παίρνονται εδώ θα καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον της Ευρώπης αλλά πιθανόν το μέλλον ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού, οπως και το μέλλον του πλανήτη. Είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωρίσουμε αλλά είναι εξίσου ενδιαφέρον να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας τι μπορούμε να μάθουμε από τον αρχαίο πολιτισμό της Δήλου".

Υπογράμμισε δε δύο σημεία: αρχικά ότι η Δήλος ήταν η πρώτη κοσμοπολίτικη κοινωνία την οποία πραγματικά γνωρίζουμε. "Στη Δήλο ομιλούνταν ολες οι γλώσσες και υπήρχαν όλες οι θρησκείες. Σε αυτό το μικρό νησί υπήρχαν, ο ένας δίπλα στον άλλο, αρχαίοι ελληνικοί ναοί αλλά και αιγυπτιακοί θεοί, θεοί της Μεσοποταμίας. Υπήρχε ακόμα και η πιο αρχαία συναγωγή εκτός της Παλαιστίνης. Ίσως μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτό", τόνισε η κ. Μητσοτάκη.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο στάθηκε ήταν το στοιχείο της παροδικότητας. "Όταν βλέπουμε σήμερα τη Δήλο θυμόμαστε τι ήταν, δηλαδή ένα κέντρο γεμάτο ζωή, αλλά και τι είναι σήμερα, απλά ερείπια. Όμορφα ερείπια μεν, ερείπια δε. Και αυτό μας θυμίζει τι είναι μόνιμο στην ιστορία: η άνοδος και η πτώση των πολιτισμών", δήλωσε και πρόσθεσε ότι όταν παλαιότερα αναδεικνύονταν και χάνονταν πολιτισμοί αυτό συνέβαινε σε έναν άδειο πλανήτη. "Αν ο ανθρώπινος πολιτισμός μας πέσει, δεν υπάρχει πουθενά αλλου για να πάμε", τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία της, η προέδρος του World Human Forum έκανε ειδική αναφορά και στο overview effect, δηλαδή την πανοραμική εντύπωση που αφορά το υπερβατικό αίσθημα ευφορίας που νιώθουν οι αστροναύτες όταν βλέπουν τη γη, το μόνο μέρος που μπορεί να ζήσει κανείς, από το διάστημα. "Αν δεν προστατεύσουμε τη γη, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά αλλού", ολοκλήρωσε.

Η εντυπωσιακή συναυλία που προβλήθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 2022 και μεταδόθηκε ζωντανά σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Για πρώτη φορά στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της, η Δήλος υποδέχθηκε ορχήστρα κλασικής μουσικής σε μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης συμβολικής αξίας. Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς και σολίστες, την ουκρανικής καταγωγής Diana Tishchenko (βιολί) και τον Έλληνα δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα), συμμετείχαν στη συναυλία με τίτλο «Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές» που σχεδιάστηκε για να υπογραμμίσει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη αν δεν δράσουμε άμεσα.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η συναυλία πρόσφατα απέσπασε το βραβείο Czech Ccrystal - Recordings of concert performance ως καλύτερη τηλεοπτική συναυλία της χρονιάς στο 59ο Golden Prague International Festival.

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο δήμαρχος της Μυκόνου και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Το «ALPHA MISSION - ΔELOS» είναι μια πρωτοβουλία του World Human Forum σε σύμπραξη με τη Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Συνδυάζει τη μυθολογία, τις τέχνες, την εξερεύνηση του διαστήματος και τη τεχνολογία προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα για την κλιματική κρίση και την προστασία της ζωής στον πλανήτη.